Nyitókép: TASR

 

Azok az emberek, akik negatívan viszonyulnak az oltáshoz, kevés hajlandóságot mutatnak aziránt, hogy beoltassák magukat a koronavírus ellen.

 

Mindez abból a felmérésből derült ki, amit a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi és Pszichológiai Tudományok Központja végzett el. Monika Hucákovának, a Szlovák Tudományos Akadémia szóvivőjének tájékoztatása szerint a felmérésből az is kitűnik, hogy a szlovákiai polgárok eltérő véleménnyel rendelkeznek a koronakrízis utáni oltással kapcsolatban.

 

  hirdetes_300x300   

A központ egy felmérés keretén belül arról próbált információkat szerezni, hogy milyen tudományos gondolkodásmóddal rendelkezik az ország lakossága, illetve ez a gondolkodásmód milyen módon tud segíteni a járvány idején.

 

Hucáková elmondása szerint a tudományos műveltség nem csak azok számára fontos, akik a tudománnyal szeretnének foglalkozni. Véleménye szerint a tudományos műveltség azért is fontos, hogy az ember megértse a tudományos kutatások eredményeit, hiszen ezek alapján képes lehet a felelősségteljes döntés meghozatalára.

 

A tudományos gondolkodásmód véd az összeesküvés-elméletekkel szemben

 

A tudósok március elején indították útjára a kérdőíves felmérésüket, amikor Szlovákiában megjelentek az első koronavírusos fertőzöttek.

 

Jakub Šrol, a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Pszichológia Intézetének munkatára elmondta, a kutatásukból egyértelműen kiderül, hogy a tudományos gondolkodásmód megvédi az embereket a különböző megalapozatlan hiedelmekkel szemben, mint például az összeesküvés-elmélet, az áltudomány és a paranormális jelenségekben való hit.

 

Šrol tájékoztatása szerint azok az embereknek, akiknek jobb a tudományos gondolkodásmódjuk, kevés összeesküvés-elméletet hisznek el a koronavírus kialakulásáról, terjedéséről és gyógymódjáról. Továbbá az is érvényes, hogy ezek az emberek kevésbé hisznek az alternatív orvoslásban.

 

Vannak, akik nem oltatnák be magukat

 

A tudósok jelentős hangsúlyt fektettek az oltás kérdésére is. Nem meglepő, hogy a tudományos gondolkodásmódú embereknek pozitívabb a hozzáállásuk az oltáshoz. A negatív hozzáállású emberek a felmérés során úgy nyilatkoztak, hogy influenza ellen sem oltatták be magukat.

 

 „Nagyon érdekes, hogy minél negatívabban viszonyulnak az emberek az oltáshoz, annál kevesebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a koronavírus ellen is beoltassák magukat. Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik már kialakították a negatív hozzáállásukat az oltással kapcsolatban, azok nagyon keményen kitartanak a saját elképzelésük mellett még akkor is, ha azok irracionálisak“

 

– jelentette ki Eva Ballová Mikušová a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Pszichológia Intézetétől.

 

A tanulmány végén a Szlovák Tudományos Akadémia pszichológusai kifejezték abbéli reményüket, hogy a jelenlegi válság legyőzése után még megváltozhat az oltással kapcsolatos hozzáállás. Az adatközlők jelenleg azért oltatnák be magukat, mert veszélyben érzik magukat és érzékelik a vírussal járó kockázatot.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!