Nyitókép: ng.hu

 

Ahhoz, hogy az új amerikai holdprogramban az űrhajósok a megfelelő helyszínekre tudjanak a helyi erőforrásokért menni, ismerni kell azok elhelyezkedését. Azt ugyan tudjuk, hogy a jégre azokban a kráteraljzatokban fogunk rátalálni, ahová sosem süt be a nap, de hogy hol helyezkednek el és mennyi van belőlük, pontosan meg kell tudni. A kibányászott vizet – az asztronauták ivóvizén túl – számos más dologra is felhasználják majd, többek közt rakéta-üzemanyagot állítanak elő belőle, így a tervezett marsutazásokhoz már nem a Földről kell üzemanyagot cipelni.

 

A Lunar Flashlight, vagyis Holdi zseblámpa nevű küldetés egy aktatáska méretű, hat egységből álló Cubesat kategóriájú nanoműholdja mindössze egy lézert, s a lézerfény visszaverődését mérő detektort hordoz majd, olvasható a National Geographic cikkében. A lézeres mérések segítségével a korábbi, különböző mérési módszerekkel kapott, nem egyszer ellentmondásos eredményeket tisztázni, és persze nagyban pontosítani lehet majd. Dr. Barbara Cohen, a NASA Goddard Űrközpontjában a Lunar Flashlight program vezető kutatója elmondta:

 

„Tudományos szempontból elegendő, amit tudunk, ám gyakorlati szempontból nem, ha oda akarjuk küldeni az űrhajósokat, akkor teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy valóban iható vizet tudnak majd kinyerni.”

 

 hirdetes_300x300  

Az űrjármű technológiai demonstráció is lesz egyúttal, számos dolgot elsőként végezhet majd el, pl. soha korábban nem használtak lézert a víz kereséséhez, és ez lesz az első bolygóközi űrjármű, ami „zöld” hajtóanyaggal utazik majd, olyan új összetételű üzemanyaggal, amely a szokványosan használt hidrazinhoz képest jóval biztonságosabban tárolható és szállítható. A Hold körüli pályára állást és a manővereket lehetővé tevő üzemanyag-mennyiséget magával tudja vinni a kis műhold. Az AF-M315E jelű, hidroxil-ammónium-nitrát (NH3OHNO3) üzemanyag kémiailag stabilabb, égésterméke nem mérgező, és a fejlesztése során különösen figyeltek arra, hogy a kis méretű műholdakon használható legyen.

 

A Lunar Flashlight kb. két hónap alatt végzi majd el a feladatát, a sarkvidék sötét kráterei felett néhány kilométer magasságban, s a visszaverődő lézerfény spektrumának vizsgálatából derül majd ki a víz jelenléte. Bár ezzel a módszerrel csak a felszínen lévő (s nem a talajréteg alatt eltemetődött) jég jelenlétét lehet kimutatni, a mérései kiegészítik majd a más eszközökkel végzetteket.

 

„Össze tudjuk majd hasonlítani az eredményeket, s ha ugyanolyan jeleket látunk a más küldetések során kinyert adatokban, akkor azokra a területekre is ki tudjuk terjeszteni a felszín jégtérképét, ahol a Lunar Flashlight nem járt.”

 

– tette hozzá Cohen.

 

A Lunar Flashlight egyike lesz annak a 13 integrált küldetésnek, amelyeket majd az Artemis-I hordoz, a küldetés indítását 2021 tavaszára tervezik.

 

NG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.