Nyitókép: qubit.hu

 

Szombaton este, közép-európai idő szerint 21.22-kor a SpaceX ismét kísérletet tesz arra, hogy első alkalommal magáncégként, igaz, a NASA felkérésére tíz év után először amerikai földről, teljesen amerikai felszereléssel és technológiával amerikaiakat küldjenek az űrbe, pontosabban a Nemzetközi Űrállomásra.

 

Az első próbálkozás szerdán a rossz időjárási viszonyoknak köszönhetően el kellett halasztani a rajtot.

 

A Crew Dragon űrkompot egy Falcon 9-es hordozórakéta juttatja fel az űrbe fedélzetén két pilótával: Robert Behnkennel és Douglas Hurleyval.

 hirdetes_810x300  

 

Hasonló „teljesen”amerikai kilövésre utoljára 2011-ben került sor. Ekkor vonták ki a forgalomból a Space Shuttle (Űrsikló) típusú gépeket, amelyeket sikeres landolás után újra kilövőállásra tudtak állítani. A típus utolsó útjára 2011 júliusában került sor, azóta az amerikaiak az orosz Szojuzokra voltak rákényszerülve – Moszkva nagy örömére milliókat fizettek érte. Érdekes, de  rengeteg geopolitikai vita ellenére ebben az űrutazás területén nem volt gond a két ország között.

 

Az Elon Musk vállalata által kifejlesztett, elvileg szintén többször használható SpaceX rakéta ezt a függőséget váltja ki. Bár, Washington jóval korábbra tervezte a cserehajó üzembe állítását.

 

A SpaceX Sárkánya számára is történelmi a pillanat: most először szállít ugyanis embert az űrbe.

 

Hamarosan startol a NASA SpaceX rakétája két űrhajóssal a fedélzetén

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.