Nyitókép: seabed2030.gebco.net

 

Az óceánok mélyének topográfiája a kutatók szerint kevésbé ismert, mint a Mars a Merkúr vagy a Vénusz felszínéé, vízrajzi feltárásuk segíteni fogja megérteni az óceánok hatását a Föld klímájára.

 

Az adatok fontosak lehetnek a tengeri ökoszisztéma, a tengeri élet, a jövőbeni élelmiszer-ellátás jobb megismerése tekintetében is.

 

Kép forrása: ng.hu

Seabed 2030 program, amely összegyűjti az összes elérhető vízrajzi adatokat, hogy átfogó térképet készítsen a világ óceánjairól, tengereiről, közölte, hogy 2019-ben a feltérképezett területek nagysága 15-ről 19 százalékra nőtt. A program 2017-es kezdetekor csak a tengerek mélyének hat százaléka volt feltérképezve.

 hirdetes_400x285  

„A következő évben hasonló mennyiségű adatokat akarunk összegyűjteni archív anyagok adományozása révén, illetve ahogy a Covid-19-járvány csillapodik új adatokat gyűjtünk mérésekből, hajók által és közösségi finanszírozás révén”

 

– mondta Jamie McMichael-Phillips programigazgató a Reuters brit hírügynökségnek a hidrográfiai világnap alkalmából.

 

A program által felhasznált adatok között vannak a kormányok, tudományos akadémiák és a kereskedelmi források – hajók által biztosított adatok. Ezeket illesztik össze különböző regionális központok szakértői a program keretében, amelynek költségei 3-5 milliárd euróra rúgnak.

„Több százezer négyzetkilométerről kaptunk ajándékba adatokat, amelyek összegyűjtése több tízmilliárd dollárba került volna, ha magunk végeztük volna”

 

– tette hozzá Michael-Phillips.

Azonban még így is 239 millió négyzetkilométernyi óceáni területet kell feltérképezni – hangoztatta.
Az óceánok és tengerek a bolygónk felszínének 71 százalékát borítják.

 

National Geogprahic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.