Nyitókép: Ehre Lab, UNC School of Medicine

 

A koronavírus által megtámadott tüdősejtekről készült felvételeken jól látható, hogy a légutakba bejutva milyen gyorsan terjed a vírus.

 

A felvételek egy laboratóriumban készültek azután, hogy az Észak-Karolinai Egyetemen Camille Ehre tüdőgyógyász a kollégáival együtt egy kémcsőben SARS-CoV-2 vírussal fertőzte meg a tüdőt körülvevő sejteket.

 

 hirdetes_400x285  

96 órával később egy mikroszkóp segítségével lefotózták a vírus által megtámadott sejteket. A felvételeket a New England Journal of Medicine orvosi szaklap tette közzé.

 

A mikroszkóp alatt készített erdeti felvételek. Forrás: Camille Ehre, Baric and Boucher Laboratories at University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill, NC

 

Nagyjából egymillió emberi sejten azt fedezték fel, hogy a vírusrészecskék két nap alatt néhány ezerről tízmillióra növelték a számukat.

 

A légutat szegélyező sejtek felületén csillók találhatók. Ezeknek a csillóknak az a feladatuk, hogy megtisztítsák a légutakat a köpettől, illetve azoktól a vírusrészecskéktől és kórokozóktól, amelyeket az ember belélegez. A koronavírus pedig pont ezeket a sejttípusokat támadja.

 

Színes felvétel: SARS-CoV-2 vírusrészecskék (pirossal) a légutak sejtjein lévő csillókon (kék). A sárga szín a köpetet jelöli. Forrás: Zdroj: Ehre Lab, UNC School of Medicine
Színes felvétel: SARS-CoV-2 vírusrészecskék (pirossal) a légutak sejtjein lévő csillókon (kék). A sárga szín a köpetet jelöli. Forrás: Zdroj: Ehre Lab, UNC School of Medicine

 

Amennyiben a vírusterhelést COVID-19 okozza, akkor a csillók mélyebbre hajtják a vírust a tüdőben, ami gyulladást okozhat. Ellenkező esetben a csillók a testből kifelé szállítják a vírust (pl. köhögéssel vagy tüsszentéssel), ami mások megfertőzéséhez vezethet.

 

 „Ezeknek a felvételeknek erős érvként kellene szolgálniuk arra, hogy miért is kell szájmaszkot viselniük az embereknek, tekintet nélkül arra, hogy vannak-e tüneteik vagy sem“

 

– mondta Ehre a Science News folyóiratnak.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.