Nyitókép: medium.com

 

A művész a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, hogy élethű képeket alkothasson a római császárokról.

 

Digitális rekonstrukciónak köszönhetően elevenedett meg több római császár arca – számol be a Live Science. Daniel Voshart a gépi tanulást hívta segítségül, ennek lényege, hogy az algoritmus saját tapasztalatain keresztül fejlődik.
Bár a császárokról rengeteg szobor maradt fenn, ezek sem adják vissza tökéletesen az adott politikus megjelenését.

 

Az Artbreeder nevű algoritmus nagyjából 800 mellszobrot vizsgált, a mesterséges intelligencia alkotásait Voshart képszerkesztővel, a korabeli érméket, festményeket és leírásokat felhasználva tökéletesítette. A művész szerint az Artbreeder rendkívül jól dolgozott, amikor jó állapotú szobrokat elemezett, a sérülések és a rossz fényviszonyok viszont megnehezítették a dolgát. Ami a császárok bőrszínét illeti: Voshart vagy mintát adott az algoritmusnak, vagy hagyta, hogy maga válasszon. A munkához szükséges alkotások és szövegek felkutatása nagyjából két hónapba telt, egy-egy portré pedig 15-16 óra alatt készült el.

 hirdetes_300x300  

 

Image for post
A munkához szükséges alkotások és szövegek felkutatása nagyjából két hónapba telt, egy-egy portré pedig 15-16 óra alatt készült el. Kép: medium.com

 

A rekonstruált arcok között találni Neróét is, az időszámítás szerint 54 és 68 között uralkodó császár ma is igen hírhedt. Az ókori leírások alapján a császár megjelenése nem volt túl megnyerő, Voshart viszont a törvényszéki protokollhoz tartva magát igyekezett csak a fontos részletekre fókuszálni.

 

A projekt során összesen 54 politikus képmása készült el, akik időszámítás előtt 27 és időszámítás szerint 285 között uralkodtak.

A portrék itt tekinthetőek meg.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!