Nyitókép: euronews

 

A valaha mért legmelegebb október volt Európában. A hőmérséklet 1,6 Celsius fokkal emelkedett az 1981 és 2010 között mért átlag fölé.

 

Melegebb volt, Nyugat-Európában pedig esősebb és nagyon viharos. Az Alex nevű vihar végigsöpört a régión, emberéleteket követelve, pusztulást és áradásokat hozva magával.

 

Ezt tükrözik is az adatok: a kékkel jelölt területeken több eső esett a szokásosnál októberben.

 hirdetes_300x300  

 

Euronews
Kép: Euronews

 

Ha megnézzük a talajnedvességet, ott is azt láthatjuk, hogy a kék területek nedvesebbek az átlagnál. Ugyanakkor a Kaukázusban, Ukrajnában és Nyugat-Oroszországban a szokásosnál szárazabb volt az időjárás a múlt hónapban.

 

Október másik nagy híre a sarkvidéki jég rekordalacsony kiterjedése. A pirossal jelölt területeken valójában jégnek kéne kialakulnia ebben az évszakban, de nincs ott semmi. Egy vonal mutatja, amit északkeleti átjáróként ismernek – ez elméletben egy hajózási út Ázsia és Európa között. Az utóbbi négy hónapban teljesen jégmentes volt.

 

Data from the Copernicus Climate Change Service
Kép: Euronews

 

A jég eltűnőfélben van a Sarkvidék egyes részeiről, és az Antarktiszon, valamint Grönlandon is olvad. Fontos észben tartani, hogy az Északi-sarkon olvadó jég nem emeli meg a tengerszintet, mert a jég itt eleve a Jeges-tengeren lebeg. A szárazföldön elolvadó jég azonban megemeli a tengerszintet.

 

A tudósok aggódnak amiatt, hogy az Antarktisz hatalmas Thwaites-gleccsere hamarosan összeomlik – ezzel akár hirtelen, 60 centiméternyi tengerszint-emelkedést is okozhat. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram nemrégiben fedezte fel, hogy a melegebb tengervíz megolvasztja a gleccser jegét, ahogyan az eléri az óceánt.

 

Grönlandon a jégpajzsok peremeinek leszakadása (szakmai nyelven jégborjadzás) és a felszíni olvadás felgyorsult az utóbbi 20 évben.

 

Az utóbbi öt évben a tengerek szintje több mint 5 milliméterrel emelkedett évente, ennek üteme pedig gyorsul, ahogyan a szén-dioxid-kibocsátás folytatódik.

 

Levermann professzor előrejelzése sötét képet fest:

 

Ha minden ugyanígy megy tovább, akkor a század végére négy fokkal lesz melegebb, ez pedig hosszú távon több mint tíz méterrel emeli meg globálisan a tengerszintet. Ez pedig azt jelenti, hogy el kell hagynunk az olyan tengerparti városokat, mint New York, New Orleans, Rotterdam és Hamburg

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!