Nyitókép: NASA

 

Ha minden jól alakul, magyar idő szerint csütörtökön 21:55-kor leszáll a vörös bolygón a NASA eddigi legmodernebb marsjárója. A történelmi pillanatot több helyen élőben közvetítik.

 

Még néhány óra és megérkezik a Marshoz a Perseverance. A különleges marsjáró magyar idő szerint 21:55-kor fog landolni a vörös bolygón, azon belül is a Jezero-kráternél.

 

  hirdetes_300x300   

A műveletet egy hosszabb előadás előzi meg a NASA hivatalos YouTube-csatornáján, de a felvételen természetesen a landolás pillanatait is követni lehet majd. A videó angol nyelvű lesz.

 

Ha magyar adásokat szeretne nézni, akkor a következő linkeket ajánljuk figyelmébe: az Űrutazás Űrhajók nevű oldal Youtube-os bejelentkezéssel készül, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászai pedig élő Facebook-videóban fogják közvetíteni az eseményeket. Előbbi 19 óra 45 perckor, utóbbi 21 órakor kezdődik.

 

 

A szlovákok az RTVS 2-es csatornáján (Dvojka) 20:55-kor fogják közvetíteni a marsjáró landolását (Experiment s názvom Naživo na Mars). A műsor vendége Jiří Šilha szlovák asztronómus lesz.

 

 

A NASA újabb Mars-küldetése több szempontból is különleges. A Perseverance egyrészt a legmodernebb marsi eszköz, amelyet a vörös bolygóra küldtek, másrészt a legnehezebb is – földi körülmények közt több mint egy tonnát nyom, de a Marson – a gravitációs különbségek miatt – ez mindössze 400 kilogramm körül lesz. A rover 23 kamerával rendelkezik. A szerkezeten egy kis helikopter is utazik, amely szintén világelső misszióra készül: ez lesz az első alkalom az emberiség történetében, amikor egy eszköz fel- és leszáll egy másik bolygón.

 

A Perseverance összesen egy évet tölt majd a Marson, amely 687 földi napnak felel meg.

 

Csillagász: a NASA marsjárója komplex és kockázatos leszállást hajt végre

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.