Nyitókép: pixabay

 

A koronavírusban megbetegett személyeknél gyakrabban lépnek fel lelki vagy idegrendszeri problémák mint más légúti fertőzések esetében – derült ki egy aktuális brit tanulmányból.

 

A „The Lancet Psychiatry” szaklapban megjelent kimutatás szerint mintegy 44 százalékkal magasabb a szorongás és hangulatingadozás veszélye mint például az influenza esetében.

 

„Az eredményeink azt mutatják, hogy egy Covid-19 betegséget követően az agyat érintő megbetegedések és pszichiátriai zavarok nagyobb eséllyel lépnek fel mint egy influenza vagy egyéb légúti megbetegedés esetén.”

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá Maxime Taquet társzerző, az oxfordi egyetem munkatársa.

 

forrás: Maxime Taquet/Twitter

 

A megvizsgált valamivel több mint 236 000 amerikai páciens egyharmada szenvedett valamilyen lelki vagy idegrendszeri megbetegedésben a koronafertőzést követő hat hónapban.

 

A leggyakoribb diagnózis a szorongás (17 százalék), ezt szorosan követi a hangulatingadozás (14 százalék). A megvizsgált személyek ezen felül álmatlanságban (5 százalék) is szenvedhetnek, sőt mi több – az esetek 2,1 százalékában szélütés, 0,6 százalékában agyvérzés is fellépett.

 

thelancet-press, welt.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!