Nyitókép: ng.hu

 

Egyre rövidebbek az éjszakák, lesz néhány kora esti együttállás, jön az év legnagyobb teliholdja, és a Nemzetközi Űrállomást is láthatjuk.

 

A National Geographic összegzése alapján több érdekes égi jelenség is vár ránk az elkövetkező napokban.

 

Az év legnagyobb teliholdja május 26-án

 hirdetes_400x285  

 

Az idei esztendő legnagyobb méretű teliholdját figyelhetjük meg, ráadásul kedvező fényviszonyokkal kel majd fel a telihold, kb. negyed órával a napnyugtát követően. A holdkelte ideje keleti határainknál 20:33, Budapesten 20:45, nyugati határainknál pedig 20:54 lesz. Ugyanezen alkalommal a Csendes-óceán régiójában, így pl. Alaszkában, Pápua Új-Guineában, Új-Zélandon, Ausztráliában és az Antarktiszon teljes holdfogyatkozás lesz, ezt azonban legfeljebb internetes közvetítésben láthatjuk majd. Arra, hogy hol lesz ilyen közvetítés, érdemes a fogyatkozás előtt 1-2 nappal rákeresni.

Hold-Mars együttállás 15-én

A Hold és a Mars 15-én este. Kép: ng.hu

 

A vörös bolygó társaságát még egy ideig élvezhetjük az alkonyat utáni időkben, 15-én pedig a 14 százalékos megvilágítású, vaskos kifli alakú Hold is csatlakozik hozzá, a Marsot a Hold felett, balra 5 fok távolságban kereshetjük majd. A páros tagjait holdnyugta idejére (kicsivel éjfél előtt) már csak 4 fok választja el egymástól.

Merkúr az alkonyi égen

 

17-én jár a Merkúr a legnagyobb látszólagos távolságban a Naptól, ekkor lehet a legjobban megfigyelni is. Persze nem csak egy napra korlátozódik a lehetőség, az előtte-utána következő néhány nap is teljesen megfelelő. A bolygó 2 órával a Nap után nyugszik, így már viszonylag sötét égen tűnik el, igen kedvező lesz tehát a láthatósága, amit érdemes is kihasználni. Legközelebb szeptemberben lesz az alkonyi égen a Merkúr, ám akkor jóval kedvezőtlenebb geometriájú pályán jár, sokkal nehezebben észlelhetjük majd.

Felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás

 

A Nemzetközi Űrállomás egy május végi estén, a Nemesvámos határában álló római síremlék felett. FORRÁS: ng,hu

A hónap közepén és második felében gyakran találkozhatunk az ISS igencsak fényes pontjával, amint átúszik az esti égbolton.

 

Merkúr-Vénusz együttállás 28-án

 

A Vénusz és a Merkúr az alkonyi égen egy korábbi, jóval lazább együttállás esetén. Kép: ng.hu

A két alkonyi bolygó a hónap végén randevúzik, mindössze fél fokra lesznek egymástól, vagyis kb. egy teliholdnyi távolság választja csak el őket. Az együttálláskor viszont már korábban lenyugszik a Merkúr, így egy órával napnyugta után már csak 3 fokos magasságban láthatjuk a párost.

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.