Máté, Mirella
  • HUF: 352.56
  • USD: 1.17
  • 7 °C
  • 21 °C
tudomány

Pestis elleni vakcinát tesztelnek, amely az AstraZeneca alapján készült

A kutatók most negyven egészséges 18 és 55 év közötti tesztalanyt toboroznak az első körös vizsgálatra.

Nyitókép: Reuters

 

Pestis elleni vakcinán dolgozik egy oxfordi kutatócsoport, amelyhez negyven résztvevőt keresnek. A nagyon fertőző és sok esetben végzetes megbetegedést a középkorban fekete halálként ismerték, és emberek millióinak halálát okozta a 14. században. Afrika, Ázsia és Amerika egyes részein még ma is jelen van, a kutatók most az AstraZeneca technológiáján alapuló vakcinát tesztelnek a betegség ellen.

 

A pestisre gyakran úgy gondolnak, mint egy ősi betegségre, pedig még ma is megfertőződnek emberek Afrika, Ázsia és Amerika vidéki területein. Az Oxford Vaccine Group kutatói bejelentették, hogy pestis elleni vakcinát tesztelnek, amely a koronavírus vakcináján alapszik – írta a Daily Mail.

A pestis vakcinája az AstraZeneca vakcinában használt ChAdOx1 adenovírus-vektoron alapul.

 

A teszt során negyven egészséges felnőttnek adják be a vakcinát, hogy felmérjék az esetleges mellékhatásokat, valamint hogy a vakcinának köszönhetően mennyire termelődik antitest, és mennyire vált ki T-sejtes választ.

 

Sir Andrew Pollard professzor, az Oxford Vaccine Group igazgatója azt mondta: „A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a vakcinák milyen fontos szerepet játszanak a lakosság védelmében, a baktériumok és vírusok által okozott fenyegetésekkel szemben. A pestis az elmúlt évezredek során több szörnyű hullámban is fenyegette a világot, és terjedése még ma is érint bizonyos közösségeket. A pestis megelőzésére szolgáló új vakcina fontos ezen közösségek és a mi egészségügyünk védelmének érdekében is.

 

A pestis leghírhedtebb példája a fekete halál, amely az 1300-as években világszerte 75–200 millió ember halálát okozta.

 

A kutatók most negyven egészséges 18 és 55 év közötti tesztalanyt toboroznak az első körös vizsgálatra, és a felhívásban azt is írták, hogy a tanulmányban való részvétel legfeljebb egy évig tart, és maximum 630 fontig terjedő összeget fizetnek érte.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket