Nyitókép: ng.24.hu

 

Amir Fromm, a Weizmann Tudományos Intézet munkatársa és kollégái friss tanulmányukban azt írják, az elmúlt 20-50 ezer évben a madarak drámai tömegkihalást tapasztaltak – számol be a Phys.org. A jelenség hátterében főként az ember áll, a madárfajok 10-20 százaléka miattunk tűnt el. A kipusztult állatok többsége hasonló jellemzőkkel bírt: nagy testűek voltak, szigeteken éltek, és általában nem tudtak repülni.

 

Shai Meiri, a Tel-Avivi Egyetem kutatója és a csapat tagja szerint átfogóan elemezték az elérhető szakirodalmat. Mint mondta, az elmúlt 300 évben kihalt fajok viszonylag jól ismertek, az ennél korábban eltűnt madarakat régészeti és paleontológiai leletek alapján dokumentálták.

 

A szakértők összesen 469 olyan madárfajt azonosítottak, amelyek az elmúlt 50 ezer évben tűntek el – a szám azonban ennél jóval nagyobb lehet. A fajok többsége a vadászat, illetve a szigetekre behurcolt állatok miatt pusztult ki.

 hirdetes_300x300  

 

Az eltűnt madarak 90 százaléka szigeteken fordult elő, nagy részük pedig kifejezetten nagy testű volt – utóbbi miatt jó húsforrásnak számíthattak. A legtöbb faj röpképtelen volt, ami megnehezítette, hogy elmeneküljenek a fenyegetések elől. A számítások alapján az ismert röpképtelen madarak mintegy 68 százaléka már kihalt.

 

Meiri szerint eredményeik azt mutatják, hogy az elmúlt évezredek nagy kihalási eseménye előtt a madarak sokkal változatosabbak voltak. A kutató hozzátette, bíznak benne, hogy tanulmányuk figyelmeztető jelként szolgál majd.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!