Nyitókép: Ye Aung THU AFP/File

 

A tudósok újabb nyomot találtak a COVID-19 megbetegedést okozó koronavírus lehetséges eredetével kapcsolatban. Kiderítették, hogy a laoszi barlangokban élő denevérek olyan kórokozókat hordoznak, amelyekkel közvetlenül meg lehet fertőzni az embereket.

 

A párizsi Pasteur Intézet és a Laoszi Nemzeti Egyetem kutatói szerint a SARS-CoV-2-höz genetikailag közel álló vírusok a Kínával határos Laosz északi részén elterülő mészkőbarlangokban élő denevéreknél fordulnak elő.

 

 hirdetes_400x285  

A tudósok állítása szerint azok közül a vírusok közül, amelyeket Vientiane tartományban több száz denevérnél azonosítottak, három rendkívül hasonlít arra a vírusra, amely covidot okoz.

 

Marc Eloit, a Pasteur Intézet patogénkutatással foglalkozó laboratóriumának vezetője szerint a vizsgálattal az volt a céljuk, hogy kiderítsék a koronavírus-járvány eredetét.

 

Eloit szerint a denevérek által hordozott vírusok és a SARS-CoV-2 között továbbra is kulcsfontosságú eltérések vannak, mindezek ellenére a kutatás nagy előrelépést jelentett a járvány eredetének megfejtésében, és megerősítette azt az elméletet, miszerint a koronavírus a denevérektől származik.

 

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi kutatásaik arra utalnak, hogy az új vírusoknak „ugyanolyan esélyük van az emberek megfertőzésére, mint a SARS-CoV-2 eredeti törzseinek“.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!