Nyitókép: TASR/AP

 

Vannak olyan emberek, akik olyan gének hordozói, amelyek képesek a COVID-19 betegséget okozó vírus elnyomására – derült ki a brit tudósok Science tudományos szaklapban megjelent tanulmányából.

 

A Glasgow-i Egyetemen működő Brit Orvostudományi Kutatótanács (MRC) tudósainak tanulmánya magyarázatot kínál arra, hogy egyes embereknek miért jobb a természetes védekezőképességük a nehéz lefolyású coviddal szemben.

 

 hirdetes_300x300  

A tanulmány szerint jobb immunválasszal rendelkeznek azok az emberek, akik a nagyobb védelmet nyújtó prenil OAS1 gén hordozói. A brit tudósok szerint a zsírmolekulának a proteinhez való hozzákapcsolódása lehetővé teszi a prenil OAS1 gén számára, hogy „megkeresse“ a veszélyes vírust a szervezetben, és „riadót fújjon“.

 

A tudósok kutatásaiból kiderült, hogy az említett gént hordozó kórházban kezelt covidos pácienseknél nagyobb védelem alakult ki a COVID-19 betegség súlyos lefolyásával szemben. Ezzel ellentétben azoknál a pácienseknél, akik az adott gén „rosszabbik“ verzióját hordozzák, sokkal gyakrabban találkoztak az orvosok nehéz lefolyású coviddal. Sőt, ezeknél a pácienseknél 1,6-szor magasabb volt az elhalálozási arány és az intenzív ellátás szükségessége.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!