Nyitókép: ng.hu

 

A kutatók kíváncsian várják, hogy mire bukkannak majd a gibraltári barlang újonnan azonosított kamrájában, számol be róla a National Geographic.

 

Egy új, gibraltári barlangkamra segíthet jobban megérteni a neandervölgyiek történetét. Az UNESCO világörökségi helyszínek közé tartozó Vanguard-barlangban lévő üreget nagyjából 40 ezer éve zárta el a felgyülemlő homok.

 

Az UNESCO világörökségi helyszínek közé tartozó Vanguard-barlangban lévő üreget nagyjából 40 ezer éve zárta el a felgyülemlő homok. Kép forrása: livescience.com

 

 hirdetes_300x300  

Clive Finlayson, a Gibraltári Nemzeti Múzeum igazgatója szerint mivel a kamra 40 ezer éve záródott el, feltételezhető, hogy ennél idősebb, és neandervölgyiek is megfordultak benne. Egykori rokonaink 200-40 ezer éve éltek Eurázsiában, egyik utolsó ismert otthonuk pedig a Gorham-barlangkomplexum, amelynek a Vanguard-barlang is a része. A lelőhelyen korábban számos, a neandervölgyiekhez köthető maradványt találtak.

 

Finlayson és társai augusztusban vizsgálták a barlangot, amikor megtalálták az újabb üreget. A bejáraton bemászva egy 13 méter hosszú, függőcseppkővel teli kamrát fedeztek fel. Az üregben hiúzok, hiénák és keselyűk csontjaira, illetve egy tengeri kagyló héjára bukkantak, melyet a neandervölgyiek hordhattak be a barlangba.

 

A szakemberek izgatottan várják, hogy mit találnak majd a részletes feltárás során. A kamrától nem messze, négy évvel ezelőtt egy négyéves neandervölgyi tejfogát fedezték fel, a kutatók azt feltételezik, hogy a gyermek holttestét hiénák hozták a barlangba. Könnyen elképzelhető, hogy az új kamrában további leletekre bukkannak majd.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.