Nyitókép: SITA/Milo Fabian

 

Az egyes országok szintjén nincs kutatható apcsolat a teljes oltottsággal rendelkező népesség és a koronavírus-fertőzés előfordulása között. Épp ellenkezőleg, a 68 országban végezett kutatás „marginálisan“ több új esetet mutatott azokban az országokban, ahol magas a teljes oltottsággal rendelkező lakosok száma, ellentétben az alacsonyabb oltottsági szinttel rendelkező országokkal – mindez a karentált European Journal of Epidemiology folyóirat legújabb számából derült ki.

 

A tanulmány szerzői szerint a több mint 60 százalékos átoltottsággal rendelkező Izrael a megfigyelt héten az összes vizsgált országhoz képest a legtöbb koronavírus-fertőzöttel rendelkezett egymillió lakosra vetítve.

 

  hirdetes_300x300   

Az Egyesült Államokban a tudósok a fertőzöttek számát illetően jelentős eltéréséket vettek észre a magas oltottsági szinttel rendelkező járásokban. Az emelkedő átoltottsággal az új esetek száma nem indult jelentős csökkenésnek. Például az öt legmagasabb oltottsággal rendelkező járásból – ahol a beoltottak száma 84,3 és 99,9 százalék között mozog – az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) négyet olyan járásnak minősített, ahol magas a fertőzés terjedésének szintje. Ezzel ellentétben 57 járásnak több mint a negyedében 20 százalék alatti az átoltottsági szint, a vírus terjedésének szintje mégis alacsony.

 

A kutatás eredményeinek fényében a tudósok szerint át kell értékelni az oltást, mint a koronavírus elleni harc elsődleges eszközét, és az vakcinák mellett fel kell hívni a figyelmet további farmakológiai és nem farmakológiai eszközökre is, például a higiénia támogatására, a távolság betartására és az olcsó tesztelésre.

 

Ugyan a koronavírus elleni oltás megvéd a nehéz, sőt végzetes lefolyású betegséggel szemben, a CDC tájékoztatása szerint az idei év első öt hónapjában a kórházi kezelésre szoruló teljes oltottsággal rendelkező páciensek száma 0,01 százalékról 9 százalékra emelkedett.

 

A tanulmány végén a szerzők arra kérik a hivatalokat, hogy az átoltottsági szint emelésének érdekében kerüljék az oltatlanok megbélyegzését, ez a hozzáállás ugyanis „sokkal több kárt okoz, mint hasznot“.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.