Nyitókép:shmu.sk

 

Ma este Szlovákiából is megfigyelhető lesz a sarki fény. Az égi jelenség területünkről való megfigyelésének lehetősége rendkívül ritka, ezúttal azonban a körülmények is kedvezőek.

 

Egyrészt nagyon erős napkitörésre került sor, illetve jó idő ígérkezik Szlovákiában, ami segíti a megfigyelést.

 

A Nap pénteken különösen erős kitörést produkált, a töltött részecskék pedig már a Föld felé tartanak. Általában 2-3 nap alatt érik el bolygónkat, legkorábban szombaton délután érkezhetnek meg. Mindez geomágneses vihart okozhat, ami befolyásolhatja az elektromos készülékeket.

 hirdetes_810x300  

 

Videóra vette a NASA a múlt heti napkitörést -Videó

 

A lakosság nagy része számára azonban a körülmények leginkább a sarki fény kialakulása miatt érdekesek. Különösen most, hogy az erős napkitörés miatt nemcsak az északi országokban, hanem a mi szélességi fokunkon is láthatjuk majd a jelenséget

 

Jó ha tudjuk, hogy a sarki fény nem lesz folyamatosan megtekinthető. Legfeljebb néhány percre, esetleg fél órára tűnhet fel, de nem tudni, mikor pontosan. Erősségét Kp-indexel mérik, mely várhatóan 7-es fokozat körüli lesz, ami viszonylag erős.

 

Ahhoz, hogy a sarki fényt láthassuk, nem elég kimenni a balkonunkra, teraszunkra. A környező világítás ugyanis lehetetlenné teszi a megfigyelést.

 

Lakott településen kívüli, sötét, magasabban fekvő területre érdemes mennünk. Legjobb hely erre a Zsolnai kerület, ahol a legmagasabb Kb-indexet mérhetik. Ideális helynek ígérkezik a Tátra térsége, esetleg az Alacsony- vagy a Magas-Fátra. Az éppen tartó vénasszonyok nyara kedvezően befolyásolja a megfigyelést.

 

A sarki fény szombaton 19.00 óra után tűnhet fel alacsonyab, az északi horizont fölött. Vasárnap éjjel 1 óra után már nagyban csökken a megfigyelés esélye.

 

Körkép.sk/imeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.