Nyitókép: ng.hu

 

A Göteborgi Egyetem régészei a ciprusi Hala Szultan Tekke nevű bronzkori lelőhely két sírját vizsgálták – számol be a National Geographic. A szakértők több száz izgalmas leletre bukkantak az időszámítás előtt 1350 körül kialakított nyughelyekben.

 

none
Kép forrás: gu.se

Az új svéd expedíció 2010 óta tevékenykedik Cipruson, a kutatók 2018-ban két föld alatti kamrát, bennük pedig megannyi emberi csontot fedeztek fel. A 155 személytől származó maradványok, illetve a mintegy 500 tárgy feldolgozása több évet vett igénybe. Peter Fischer, a feltárás vezetője szerint a sírmellékek arról árulkodnak, hogy a nyughelyeket az elit tagjai használták. Előkerült például egy ötéves gyermek csontváza, akit aranyból készült nyaklánccal, fülbevalóval és fejdísszel temettek el.

 

none
Kép forrás: gu.se

 

 hirdetes_300x300  

A lelőhelyen több arany-, ezüst-, bronz- és elefántcsont-ékszert, illetve ékkőt találtak, de egy olyan ivóedényt is felfedeztek, amely bikát formál. Különösen érdekes tárgynak számít az a hematit ásványból készült pecsét, amelyen mezopotámiai ékírásos szöveg olvasható. A feliratban szerepel Amurrú isten, illetve két, az időszámítás előtti 18. században uralkodó király neve. A csapat megpróbálja kideríteni, hogy miként utazott a pecsét mintegy ezer kilométert.

 

A drágakövek között vannak olyanok, amelyek a mai India és Afganisztán területéről származnak, a sírokban talált borostyán a Baltikumból érkezett, a halcsontok pedig nílusi fajoké. A leletek élénk kereskedelmi kapcsolatokról árulkodnak.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.