Nyitókép: Mattel/University of Oxford via AP

 

Sarah Gilbert brit tudós, aki ott állt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca társaság által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina megszületésénél, felhívta a figyelmet arra, hogy a következő járvány a mostaninál is rosszabb lehet, és több emberáldozatot követelhet. Kihangsúlyozta: a világnak a Covid-19 betegségből szerzett tanulságokra kell alapoznia, és fel kell készülnie egy esetleges következő járványra.

 

Az előadásban, amit a BCC hétfőn este fog levetíteni, Gilbert felhívja a figyelmet arra, hogy „nem ez az utolsó alkalom, hogy egy vírus az életünket és a megélhetésünket veszélyezteti. Az igazság az, hogy a következő vírus ennél is rosszabb lehet – fertőzőbb, halálosabb vagy mindkettő“.

 

 hirdetes_300x300  

Az Oxfordi Egyetem vakcinológiai professzora az előadásában arra is kitér majd, hogy „a pénzhiány miatt nem szabad elveszíteni azt a tudományos haladást, amelyet a koronavírus elleni harcban sikerült elérni“.

 

Az előadás kivonata szerint Gilbert az omikron variánsról is szót fog ejteni. Elmondja, hogy az omikron variáns „olyan mutációkat tartalmaz, amelyekről köztudott, hogy növelik a vírus átvihetőségét“ és a „vakcinák, illetve más variánsok által kiváltott ellenanyagok az omikron fertőzéssel szemben sokkal ellenállóbbak lehetnek“.

 

A tudósnő azokra a tapasztalatokra is ráirányítja a figyelmet, amelyek a közelmúltban történtek, „amikor már láttuk, hogy a fertőzéssel és az enyhe lefolyású betegséggel szembeni csökkentett védelem nem kell, hogy feltétlenül azt jelentse, a nehéz lefolyású betegséggel és az elhalálozással szembeni védelem is csökken“.

 

„Addig, amíg nem fogunk többet tudni, óvatosnak kell lennünk és óvintézkedéseket kell elfogadnunk az új variáns terjedésének lassítására“

 

– mondja Gilbert.

 

Sarah Gilbertet idén év elején a tudományért és a közegészségért végzett munkájáért II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

 

Gilbert már több mint tíz éve foglalkozik vakcinafejlesztéssel és vakcinateszteléssel. A Gilbert és a csapata által kifejlesztett Vaxzevria vakcina több millió emberi életet mentett meg.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.