Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az omikron variáns könnyebben fertőzi meg a felső légutakat, azaz a nyakban található sejteket, mint a tüdőt – derült ki hat, a témában publikált tanulmány eredményéből.

 

A tudósok szerint ezzel magyarázható, hogy az omikron variánssal fertőzött személyeknél miért enyhébb a Covid-19 betegség lefolyása. Amellett, hogy az új variáns kevésbé halálos, sokkal fertőzőbb a korábbi variánsoknál – írja a The Guardian.

 

 hirdetes_300x300  

Főként a felső légutakban terjed

 

A hat, egyelőre még nem recenzált tanulmányok eredményéből kiderült, hogy az omikron nem károsítja oly mértékben a tüdőt, mint a delta, illetve a korábbi variánsok.

 

 „Az omikront az különbözteti meg az eddigi variánsoktól, hogy módosult a különböző sejtfertőzési képessége“

 

– jelentette ki Deenan Pillay, a londoni University College virológus professzora.

 

 „Úgy tűnik, hogy az omikronnak nagyobb képessége van a felső légutak, azaz a nyakban található sejtek megfertőzésére, ugyanis ebben a környezetben gyorsabban szaporodik, mint mélyen, a tüdőben található sejtekben. Ezek egyelőre ideiglenes adatok, viszont egy irányba mutatnak“

 

– tette hozzá a virológus.

 

Gyorsabb felépülés és kisebb vírustöltet

 

A molekuláris virológiával foglalkozó kutatók a Liverpooli Egyetemen annak a kutatásnak az eredményeit tették közzé, melynek során egereken vizsgálták az omikron variáns okozta fertőzés súlyosságát. A tudósok az omikronnal fertőzött egereknél testsúlycsökkenést, kisebb vírustöltetet és kevésbé súlyos tüdőgyulladást jegyeztek fel.

 

„Ez a kirakós egy darabja. Az állatmodell szerint az omikronos fertőzésnél enyhébbek a tünetek, mint a deltánál vagy a koronavírus eredeti variánsánál. Úgy tűnik, hogy az omikron okozta megbetegedés gyorsabban lecseng, az állatok pedig gyorsabban gyógyulnak fel belőle“

 

– mondta James Stewart, a tanulmány egyik szerzője.

 

Más típusú sejteket támad meg

 

A Glasgow-i Egyetem Virológiai Központjának kutatói által közzétett tanulmányból kiderül, hogy az omikron variáns más módon lép be az emberi testbe, így nagy valószínűséggel ennek köszönhető a terjedési sebessége, illetve az, hogy más sejteket fertőz meg.

 

A Hongkongi Egyetem tudósai által decemberben publikált eredmények értelmében az omikron a korábbi variánsokhoz képest sokkal gyorsabban szaporodik az emberi hörgőből származó szövetmintában, mint az emberi tüdőből származó mintában.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!