Nyitókép: ng.hu

 

Egy 4 ezer éves, kőből készült társasjátékot fedeztek fel az ománi Ajn Bani Szaidahnál – számol be a Lengyel Mediterráneumi Régészeti Központ oldalára hivatkozva a National Geographic. A Varsói Egyetem régészei egy lengyel-ománi projekt keretében egy bronz- és egy vaskori települést tártak fel, a programban a Kumajrah-völgy ősi településeit vizsgálják.

 

A szakértők egy, az Umm el-Nar-kultúrához (időszámítás előtt 2500-2000) köthető lelőhelyet találtak. A környéken négy torony és több bronzkori építmény maradványait tárták fel, a legizgalmasabb felfedezés ugyanakkor kétségkívül a társasjáték. A táblán jelölt mezők, illetve mélyedések láthatóak, korábban fedeztek fel társasjátékot Indiában, Mezopotámiában és Egyiptomban.

 

Piotr Bieliński, a Varsói Egyetem Lengyel Mediterráneumi Régészeti Központjának munkatársa szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy a helyszínen egykor rezet dolgoztak fel. Úgy tűnik, a település részt vett a térség élénk kereskedelmében. Mezopotámiai ékírásos források alapján tudjuk, hogy az ománi réz messze földön híres volt.

 hirdetes_300x300  

 

A kutatók azt tervezik, hogy jövőre folytatják a völgyben zajló ásatásokat, hogy részletesebben megismerhessék a régió gazdag történelmét.

 

National Geographic

Megosztás:
Címkék: omán társasjáték

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!