Nyitókép: AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Hosszabb ideig tud túlélni a koronavírus omikron variánsa különböző hordozófelületeken, mint a vírus korábbi változatai – derült ki egy friss japán kutatásból. Valószínűleg épp ez az oka annak, hogy egyre inkább kiszorítja a szintén rendkívül fertőző delta variánst és mára a megbetegedések nagy részét az omikron okozza.

 

A Kiotói Prefekturális Orvostudományi Egyetem egyik csapata által publikált kutatás szerint az omikron sokkal hosszabb ideig él túl a műanyag felületeken vagy az emberi bőrön, mint elődei. Ennek oka, hogy az omikronnak nagyon jó a „környezeti stabilitása”, vagyis hosszú időn át fertőzőképes bír maradni gazdaszervezet nélkül is.

 

 hirdetes_300x300  

„A tanulmányunk azt mutatta meg, hogy egy műanyag felszínen és az emberi bőrön az alfa, béta, delta és omikron variánsok kétszer tovább maradtak fertőzőképesek, mint az eredeti koronavírus-változat.”

 

Míg az eredeti vírus átlagos túlélési ideje a műanyag felületeken 56 óra volt, addig az alfa variánsnál ez 191,3 óra, a béta verziónál 156,6 óra, a gammánál 59,3 óra, a deltánál pedig 114 óra volt. Ehhez képest az omikron 193,5 óráig –  vagyis nyolc napig –  marad fertőzőképes.

 

Az emberi bőrön is legalább 21 órán át megmarad

 

A halottak bőrmintáin, melyeket a kísérletben használtak, az eredeti vírus átlagos túlélési ideje 8,6 óra volt. Az alfa verziónál ez 19,6 órára nőtt, a bétánál 19,1 órára, a gammánál 11 órára, a deltánál 16,8 órára, az omikronnál viszont már 21,1 órára.

 

Megjegyzendő az is, hogy a vírusmutációk általában ellenállóbbak voltak az etilalkoholos fertőtlenítéssel szemben, mint az eredeti vírus, de 15 másodperccel az alkoholos kézfertőtlenítés után végül minden esetben inaktívvá váltak a bőrön.

 

 „Így bizonyítást nyert, hogy erősen ajánlott betartani a WHO által javasolt kézfertőtlenítést és a fertőtlenítők használatát”

 

– teszik hozzá a kutatók.

 

„A tanulmány megmutatta, hogy a vizsgált variánsok közül az omikronnak van a legjobb alkalmazkodóképessége, ez pedig arra utal, hogy ez a rendkívül jó környezeti alkalmazkodás lehet az egyik oka annak, hogyan tudta az omikron variáns kiszorítani a deltát ilyen gyorsan”

 

– írják a szerzők.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.