Nyitókép: Claudio Furlan/AP

 

Egy olaszországi férfit spanyolországi nyaralásából való hazatérése után koronavírusra, majomhimlőre és HIV-re is pozitívan teszteltek. Ez az első ismert eset, amikor egy ember egyidejűleg fertőződött meg ezzel a három betegséggel. Az információt a szicíliai Catania Egyetem (Universita di Catania) kutatói tették közzé a The Journal of Infection folyóiratban.

 

A 36 éves olasz férfi fáradtnak érezte magát, belázasodott és fájt a torka néhány nappal azután, hogy visszatért Spanyolországból, ahol védekezés nélkül szexelt. Július 2-án pozitívan tesztelték COVID-19-re. A következő napokban kiütések jelentek meg a testén, július 5-én pedig orvosi segítséget kért egy palermói kórházban, ahol pozitív lett a majomhimlő tesztje.

 

A további vizsgálatok során az orvosok HIV-1 vírusfertőzést is találtak. A kutatók úgy vélik, hogy a fertőzés viszonylag nemrégiben történhetett. A férfi elmondása szerint legutóbb tavaly szeptemberben volt negatív HIV-tesztje. A covid és a majomhimlő tüneteiből felépült férfi a kórházi kezelés után otthoni izolációba került.

  hirdetes_300x300   

 

„Ez az eset megmutatja, hogy a majomhimlő és a koronavírus tünetei hogyan fedhetik egymást, és megerősíti, hogy egyidejű fertőzés esetén a kórtörténet és a szexuális szokások döntőek a helyes diagnózis felállításában“

 

– írták a Catania Egyetem kutatói.

 

Hozzátették, hogy a férfit még 20 nappal az első teszt után is pozitívan tesztelték majomhimlőre. Ez arra utal, hogy ilyen konkrét esetben a fertőzőképesség a betegség tüneteinek enyhülése után is fennmaradhat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.