Nyitókép: ng.hu

 

A világ rákhalálozásának közel fele mögött valamilyen elkerülhető kockázati tényező, például dohányzás vagy alkoholfogyasztás áll.

 

A világ legrangosabb orvostudományi folyóirata a The Lancet számolt be arról az új kutatásról, amelyben egy hatalmas nemzetközi kutatócsoport mérte fel világszerte azokat az okokat, amelyek a halállal végződő rákos megbetegedésekhez köthetőek.

Összesen 34 kockázati tényezőt tártak fel a kutatók, akik egy kimondottan a betegségek jelentette hatások vizsgálatára alakult csoport tagjaiként igyekeztek minél alaposabban átlátni az ok-okozati összefüggéseket az elkerülhető tényezőkről.

4,45 millió haláleset, és ezen felül 105 millió évnyi elveszített egészséges életévet (DALY – egészségkárosodással korrigált életév) jelent az a 34 tényező, amelyre a 23 most vizsgált ráktípus esetében fény derült. Ez a halálozás 44,4 százalékét és a DALY 42 százalékát jelenti a rákhoz köthető esetekben.

 hirdetes_810x300  

A viselkedéshez kötött kockázati tényezők – pl. dohányzás, alkohol. Hazánk sajnos nemcsak ebben tartozik az „élmezőnybe”. FORRÁS: THE LANCET

A legfontosabb kockázati tényező a férfiaknál a dohányzás, ezt követte az alkoholfogyasztás, a táplálkozás, a légszennyezés. A nőknél is a dohányzás volt a vezető ok, de náluk másodikként már a nem biztonságos szexuális érintkezés jelentkezett (pl. HPV-hez köthető méhnyakrák formájában), ezt követte az étkezéshez köthető kockázat és az elhízás.

A legtöbb elkerülhető ráktípus légzőszervi volt, majd ezt az emésztőszerviek követték, és a kimondottan női daganattípusoktól eltekintve a férfiak voltak nagyobb arányban érintettek e külső, elkerülhető kockázathoz kötődő halálozásban. Eltérések voltak persze a különböző országok, régiók közt, hogy mely tényezők mennyire járulnak hozzá a rákhalálozáshoz (talán nem is érdemes már külön hangsúlyozni, hogy hazánk a legsúlyosabb kategóriába tartozik mind a környezeti-foglalkozási, mind a viselkedési, mind az anyagcseréhez kötődő kockázati tényezők terén).

A kutatásban nem minden kockázati tényezőt vizsgáltak, kimaradt például az ultraibolya sugárzás (napozás) vagy egyes fertőzések. Azonban ezek nélkül is hatalmas mennyiségű rákos halálozást lehetne megelőzni az ismert kockázatok elkerülésével, s ez a jövő egyik nagy feladata lesz.

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!