Nyitókép: HVG

 

Az AR 3088 napfolt nemrég már jelentős napkitörést okozott, és nem tudni, lesz-e hasonló esemény.

 

Van egy hatalmas folt a Napon, ami hamarosan a Föld felé fog nézni – számolt be róla a HVG. Az AR 3088-ra már korábban felfigyeltek a kutatók, mert a pólusai nem úgy álltak, amint az a napfoltoknál szokott.

 

Általában a napfolt pozitív pólusa a folt bal oldalán, míg a negatív a jobb oldalán található. Itt azonban ez 90 fokkal elfordult, vagyis a pozitív pólusa felül, míg a negatív alul található.

 hirdetes_400x285  

 

Az AR 3088 nagyobb és intenzívebb, mint korábban volt, és a mozgása alapján úgy gondolják, hogy egy hét múlva már a Föld felé fog nézni. A folt szeptember 5-én már jelentős mennyiségű részecskét bocsátott ki magából, ami a legnagyobb ilyen esemény volt, amióta 2020-ban az Európai Űrügynökség felbocsátotta a Solar Orbiter napszondát.

 

A napfoltok olyan intenzív mágneses mezők, amelyek átmenetileg leállítják a konvekciós folyamatokat a Napon. (A konvekció a plazma részecskéinek hidrodinamikai áramlása során végbemenő energiatovábbítást jelenti.)

 

A folyamat leállása miatt a nagy mágneses intenzitású terület nem fogadja be a kavargó töltött gázokat a Nap belsejéből, így az adott terület hőmérséklete csökkeni kezd. Emiatt a szondák és teleszkópok képein az adott terület sötétebbnek tűnik, innen az elnevezés: napfolt.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!