Nyitókép: Shutterstock

 

Ír kutatók szerint az első lockdown alatt született gyerekek később érik el a fejlődési mérföldköveket, mint a járvány előtt születettek – később kezdik kimondani az első szavaikat, később kezdenek el mutogatni az ujjaikkal vagy integetni –, de valamivel korábban kezdenek el kúszni – derült ki a Brit Királyi Gyermekgyógyászati ​​Kar (RCPCH) szerdán közzétett tanulmányának eredményeiből.

 

2020-ban 660 000 baba született Nagy-Britanniában és Írországban. A szigorú intézkedések miatt azonban ebben az időszakban felfüggesztették a korábban szokásos tevékenységeket, amelyekben a kisgyermekek szüleikkel vettek részt. Az utazási korlátozások miatt gyakran a nagyszülőket sem tudták meglátogatni – emlékeztettek a kutatók.

 

„Az írországi lockdown rendkívül szigorú volt. A járvány első hat hónapjában a vizsgálatban részt vevő családok átlagosan csak négy emberrel találkoztak saját „nukleáris családjuk“ tagjain kívül“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Susan Byrne gyermekneurológus az RCPCH-tól.

 

A kutatók 309 2020 márciusa és májusa között született „bezárt babát” vizsgáltak, akik szüleiknek tíz fejlődési mérföldkövet kellett rögzíteniük, beleértve azt a képességet, hogy kúsznak-e, hüvelyk- és mutatóujjukkal megfogják-e a tárgyakat, vagy kimondanak-e legalább egy értelmes szót.

 

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a bezárás csekély, de mérhető hatással volt a gyerekekre – a világjárvány előtt született gyerekekhez képest problémái voltak a beszéddel, az emberekre vagy tárgyakra mutogatással, integetéssel. A kúszásban azonban jobbak voltak, amit a tudósok annak tulajdonítanak, hogy több időt töltöttek otthon a padlón, mint babakocsiban vagy autóülésben.

 

„Ezek a gyerekek mindig otthon voltak, nem látták az embereket, akik elmennek, így nem tanultak meg pá-pát mutatni. Nem is kellett új dolgokra mutogatniuk, mert otthon már mindent ismertek“

 

– magyarázta Byrne.

 

Kiemelte, hogy a szülők úgy küzdhetnek ez ellen a jelenség ellen, ha jobban odafigyelnek gyermekeikre, olvasnak nekik, beszélgetnek velük.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!