Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó fejlesztő részleg, a Darpa egy gyógyszer segítségével oldaná meg, hogy az ember hetek helyett órák alatt hozzászokjon a hideg időhöz.

 

Számos olyan projekt van, ami felett az amerikai védelmi minisztériumhoz tartozó fejlesztő részlege, a Darpa bábáskodik, vagy legalábbis állja a fejlesztés költségeit. Az ilyen programok mögött mindig felsejlik valamilyen katonailag hasznosítható cél. Nincs ez másként a Gizmodo által bemutatott speciális gyógyszer esetében sem, amellyel ellenállóbbá tennék az embert a hideggel szemben.

 

Ha sikerül, akkor azt többféle módon is fel lehetne használni:

  hirdetes_300x300   

 

  • életet menthet, ha egy beteget a kihűlés veszélye fenyeget,
  • nagy hasznát lehetne venni a sarki kutatások során,
  • és persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy ilyen gyógyszerrel a katonák sem fáznának annyira, és hatékonyabban harcolhatnak hidegebb környezetben.

 

A Darpa mindezt egy olyan ösztöndíjon keresztül finanszírozza, amelynek célja, hogy a pályájuk elején járó kutatók komoly sikereket érjenek el.

 

Az ösztöndíj egyik nyertese az amerikai Rice Egyetem biomérnöke, Jerzy Szablowski lett. A csapata egy olyan eljáráson dolgozik, amellyel termogenezis, vagyis a test hőszabályozása révén segítheti a szervezetet a hideghez alkalmazkodni. A kutatók ezért azt fogják tanulmányozni, hogy a szervezetünk miként égeti el a barna zsírszöveteket. A szervezetünk a barna zsírszövet elégetésével szabályozza a hőmérsékletét.

 

Ha sikerülne megtalálni a módját, hogy ezt a folyamatot kontrollálják, akkor az ember néhány óra leforgása alatt hozzá tudna szokni a hideghez.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!