Nyitókép: dreamstime.com

 

A berendezés természetesen egészen máshogy működött, mint egy modern vécé, a vizet szolgáknak kellett beönteniük a rendszerbe.

 

A világ egyik első vízöblítéses vécéjére bukkantak Kínában, a szakértők szerint a berendezés a korszakban luxusterméknek számított. A lelet valószínűleg 2200-2400 éves, a tárgy Jüejang romvárosánál került elő.

 

 hirdetes_810x300  

A vécé egy edényből, illetve az arra csatlakozó csövekből áll, utóbbiak révén vezették ki a vizet és a salakanyagokat a rendszerből. Az öblítés nem automatikus volt, a vizet szolgák önthették be. A lelet a hadakozó fejedelmek korából (időszámítás előtt 475-221) származik, és periódus elitje használhatta. A korszakban egymással rivalizáló államok küzdöttek egymással a hatalomért, végül Csin emelkedett fel, egyesítve Kínát.

 

A vécé egy edényből, illetve az arra csatlakozó csövekből áll, utóbbiak révén vezették ki a vizet és a salakanyagokat a rendszerből. Az öblítés nem automatikus volt, a vizet szolgák önthették be. Kép forrása: livescience.com

 

Liu Rui, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia munkatársa és a csapat tagja szerint az ásatáson mindenkinek nagy meglepetést okozott a felfedezés. A modern vízöblítéses vécét Sir John Harington találta fel 1596-ban, a megoldás viszont továbbfejlődve csak a 19. században kezdett el terjedni. A legősibb ismert, mintegy 5000 éves illemhelyek Mezopotámiában kerültek elő, ezek olyan vermek, amelyekbe üreges kerámiahengereket tettek.

 

Az 1980-as években felfedezett Jüejang Csin fővárosa volt, a lelőhely gazdag a maradványokban. A kutatók azt tervezik, hogy az illemhelyet és a közelében lévő talajt elemzés alá vetik, hátha ürülékmaradványokra bukkanhatnak, azokból pedig rekonstruálhatják a korabeli elit táplálkozását.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.