Nyitókép: Reuters/Twitter

 

Kudarccal végződött az első olyan rakéta kilövése, amely 3D nyomtatással készült – közölte helyi idő szerint szerda éjjel a rakétát készítő Relativity Space.

 

A Terran 1 elnevezésű rakéta felbocsátását már kétszer el kellett halasztani, mert probléma volt a hajtóanyag hőmérsékletével és az üzemanyag nyomásával. A rakéta a harmadik tervezett indítási időpontban sikeresen elemelkedett a floridai kilövőállásról, de öt perccel indulás után, a második fázis leválásakor „anomália” történt, és az űrjárműnek nem sikerült elérnie a Föld körüli pályát.

 

A kétfázisú, 33,5 méter magas és 2,3 méter átmérőjű rakéta tömegarányosan 85 százalékban 3D nyomtatással készült elemekből áll, beleértve a hajtőműveket is. A Relativity Space űrstartup célja, hogy ezt az arányt 95 százalékra emelje.

 

A Terran 1 feladata, hogy akár 1250 kilogramm hasznos terhet juttasson fel a világűrbe, Föld körüli pályára.

 

A magyar idő szerint csütörtök hajnalban indított rakéta prototípus volt, rakomány nélkül.

 

A rakétának a kilövés után nyolc perccel kellett volna elérnie az orbitális röppályát. Ha ez sikerült volna, a Relativity Space lehetett volna az első, magánkézben lévő, kockázati tőkéből finanszírozott vállalkozás, amelynek az első kilövése sikerül. Ráadásul a rakéta hajtóanyaga is kísérleti, úgynevezett methalox, amely folyékony metán és oxigén elegye. A Relativity Space szerint ez a jövő üzemanyaga, mert a Marson is könnyen előállítható. Ezt tervezi használni a SpaceX Starship űrhajója és a United Launch Alliance Vulcan nevű járműve is.

 

A cég a kudarc ellenére sikerként könyveli el a kilövési kísérletet. A vállalat célja, hogy bebizonyítsa, hogy előállítható 3D nyomtatással olyan rakéta, amely kibírja a kilövés és az űrutazás jelentette terhelést. Ez ugyanis jelentős mértékben leegyszerűsíthetné és olcsóbbá tehetné a rakétagyártást.

 

A vállalat már 1,65 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket, többségüket a Terran 1 tervezett „nagytestvére”, a Terran R hasznosítására. A Terran R a tervek szerint 20 tonna hasznos teherrel indulna az űrbe.

 

„A mai kilövés igazolta a Relativity 3D nyomtatott rakétagyártási technológiáját, amivel továbbléphetünk a következő rakétához, a Terran R-hez”

 

– tudatta a cég a felbocsátási kísérlet után.

 

„Ez óriási győzelem, sok, történelmi jelentőségű, korábban példátlan eredménnyel”

 

– írta a vállalat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!