Nyitókép: HVG

 

Bostoni sebészeknek sikerült megműtetniük egy potenciálisan halálos érfejlődési rendellenességet egy 34 hetes és 2 napos magzatnál. Az azóta már megszületett, most hathetes gyermek jól van.

 

A világon először hajtottak végre az orvosok sikeres agyműtétet egy anyaméhben lévő magzaton – számolt be róla az IFLScience. A bostoni gyermekkórház orvosai ultrahang segítségével navigáltak a műtét során, akkor, amikor a magzat csupán 34 hetes és 2 napos volt.

 

 hirdetes_810x300  

Ha a műtétet nem végzik el, a gyermek a születés közben potenciális életveszélyben lett volna – hangsúlyozták az orvosok, akik a műtétről a Stroke folyóiratban adtak hírt.

 

A magzatnál az agyban lévő Galen véna fejlődési rendellenességét mutatták ki korábban az orvosok. Ez egy gyakran halálos, agresszív rendellenesség, ami miatt a vénák közvetlenül kapcsolódnak az artériákhoz, ahelyett, hogy először a kapillárisokon haladnának át. A kapillárisok funkciója, hogy lassítsák a vérkeringést, így a rendellenesség rendkívül magas vérnyomást eredményez.

 

Mindez óriási megterhelésnek teszi ki az agyat és a szívet. Szívelégtelenséghez és más hasonlóan súlyos állapotokhoz vezet. Az orvosok az ilyen fejlődési rendellenességet a terhesség alatt képesek diagnosztizálni, és van már műtéti eljárás, amivel segíteni lehet a problémán. Teljesen a méhen belül azonban még sosem történt ilyen operáció.

 

A magzatként műtött gyermek azóta már megszületett, és egyelőre semmilyen egészségügyi problémát nem tapasztaltak nála. Az újszülött jelenleg hathetes, a beszámolók szerint szépen fejlődik.

 

A kutatók abban bíznak, hogy a jövőben több magzatot lehet majd megmenteni a speciális műtét segítségével.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.