Nyitókép: esa.int

 

Az Európai Űrügynökség (ESA) egy új tanulmány részeként 12 önkéntesnek ajánlotta fel a lehetőséget, hogy két hónapig ágyban feküdjenek, és 18 ezer eurót kapjanak érte.

 

Ez része a BRACE (ágynyugalom mesterséges gravitációval és kerékpáros gyakorlattal) tanulmányának, amely 2023 áprilisától júliusig tart, és a folytatására 2024 januárjától áprilisig kerül sor. Az önkéntesek folyamatosan vízszintes helyzetben vannak, több órát edzenek szobakerékpáron, és orvosi vizsgálaton esnek át. Ezek alapján az ESA eljárásokat fog létrehozni a súlytalan állapotban lévő emberi test negatív változásai ellen.

 

A résztvevők hat fokkal megdöntött ágyakban fekszenek, lábukkal felfelé. Az étkezést, a higiéniát és a WC-zést csak ebben a helyzetben végzik, és legalább egy vállnak mindig érintkeznie kell a matraccal. A cél az emberi szervezet reakcióinak feltárása olyan helyzetekben, amikor túlzottan áramlik a vér a fejbe, és az izmok a nem megfelelő használat miatt sorvadni kezdenek.

 hirdetes_810x300  

 

„Az űrmissziók az egész testet érintik a szemtől a szívig, az izmok és a csontok pedig elkezdenek elsorvadni. A vizsgálati az űrbeli élet bizonyos negatív aspektusai elleni óvintézkedéseket teszteli” – magyarázta az ESA.

 

„Arra bátorítjuk az önkénteseket, hogy maximális erőfeszítést tegyenek a szobakerékpáron, majd összehasonlítjuk az eredményeiket azokkal, akik nem kerékpároznak” – mondta Rebecca Billett, a franciaországi Toulouse-i Űrgyógyászati ​​és Élettani Intézet vezető kutatója.

 

A spinning (szobakerékpár-edzés) elengedhetetlen része az űrhajósok napi gyakorlatának a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ezért ennél a kutatásnál is felhasználták.

 

A kutatás nemcsak az űrhajósoknak segíthet. „Az eredmények a Földön is hasznosak lehetnek az idősek, valamint az izom- és csontbetegségekben, köztük a csontritkulásban szenvedő betegek kezelésének megtervezésében. Reméljük, hogy megértjük a mesterséges gravitáció hozzáadott értékét a fitnesz gyakorlatokban, amellyel az űrhajósok az ISS-en foglalkoznak” – mondta Angelique Van Ombergen, az ESA biológiai osztályának vezetője.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!