Nyitókép: AP Photo/Mark Schiefelbein

 

Ez újabb fejezetet nyitna az Egyesült Államokkal folytatott űrversenyben, az USA ugyanis 2025-ig szeretne újra embert juttatni a Holdra.

 

Kína azt tervezi, hogy 2030 előtt űrhajósokat juttat a Holdra, és bővíti az ország Föld körüli pályán keringő űrállomását – írja az AP hírügynökség.

 

Lin Hszi-csiang, a kínai űrhivatal (azaz a CMSA) igazgatóhelyettese hétfőn jelentette be ezeket a terveket, de azt nem árulta el, hogy pontos dátumot kitűztek-e már. Beszélt viszont arról, hogy a célkitűzések között szerepel az olyan kulcsfontosságú képességek tökéletesítése, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazások, a rövid ideig tartó Holdra szállás, a robot segítségével végrehajtott kutatás, illetve mintavétel.

 

Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó Holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételta célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó Holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

 

Bemutatták ezen kívül azt a három űrhajóst, akik a kedd reggelre tervezett indítással az ország űrállomására indulnak. Ők váltják majd le a hat hónapja a Föld körüli űrállomáson tartózkodó legénységet.

 

Kína 2003-ban végrehajtott első emberes űrrepülésével a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik ország volt, amelynek sikerült embert juttatnia az űrbe.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: Hold Kína űrhajósok

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!