Nyitókép: NASA

 

A NASA ezúttal a Jupiter Europa holdjához vinné el azoknak a neveit, akik regisztrálnak a szervezet által létrehozott weboldalon. Az űrszonda 2030-ra érheti el a Jupiter holdját, számol be róla a HVG.

 

A NASA 2024 októberében indítja Europa Clipper nevű küldetését. A misszió több szempontból is igen izgalmasnak ígérkezik. Egyfelől azért, mert a szintén ezt a nevet viselő űrszonda a Jupiter Europa nevű holdját fogja tanulmányozni, másfelől pedig azért, mert a szerkezet a tervek szerint nekiütközik majd a bolygó egy másik holdjának.

 

 hirdetes_300x300  

Az Europán egy hatalmas óceán lehet a vastag jégréteg alatt. A kutatók szerint minden feltétel adottnak tűnik ahhoz, hogy élet legyen a holdon, így különösen fontos, hogy a tudósok közelről is tudják tanulmányozni azt. A NASA mérnökei viszont nem szeretnék, ha csak az ő nevük szerepelne a dicsőségtáblán, ha ez sikerül.

 

Kép forrása: NASA

 

Az űrügynökség lehetővé teszi, hogy bárki elküldje a nevét a szerkezettel a Naprendszer távoli pontjára.

 

Ehhez nem kell mást tenni, mint ezen az oldalon megadni a fontosabb adatokat: vezetéknév, keresztnév, e-mail-cím, ország és irányítószám. Ha a regisztráció sikeres, akkor később egy chipen eltárolja majd a NASA a neveket, hogy aztán az űrszonda fedélzetén eljusson az Europához. Ehhez nagyjából 2,9 millió kilométert kell majd megtennie.

 

A tervek szerint az űrszonda 2030-ra éri majd el a holdat, amit 50-szer kerül majd körbe. Küldetése végén a Ganymedesbe vagy a Callistóba fog majd becsapódni

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.