Nyitókép: Getty Images/Science Photo Library RF

 

Lényegesen kisebb a spermiumszám azoknál, akik rendszeresen sokat használják a mobiljukat – világít rá egy új, Svájcban végzett vizsgálat.

 

Az elmúlt években egyre inkább a figyelem – és a kutatások – középpontjába került, hogy a telefonok által keltett elektromágneses sugárzás a reproduktív egészségre is hatással lehet, főleg a spermiumok minőségét illetően. A területen végzett vizsgálatok azonban eddig ellentmondásos eredményekre jutottak: egyesek nem találtak észlelhető hatást, míg mások a túlzott mobilhasználatot egyértelmű negatív hatásokkal hozták összefüggésbe.

 

Egy új svájci, a Fertility and Sterility folyóiratban publikált tanulmány során összesen 2886, életkorát tekintve 18 és 22 év közötti svájci férfitől gyűjtöttek adatokat egy 2005 és 2018 közötti periódusban.

 

hirdetes

Az eredmények pedig bizony azt mutatják, hogy a gyakori mobilhasználat valóban csökkentheti a teljes spermiumszámot, valamint azok koncentrációját.

 

Mint kiderült, azok, akik heti egy alkalomnál nem használják gyakrabban a telefonjukat, sokkal magasabb medián spermiumkoncentrációt (56,5 millió/milliliter) mutattak, mint azok, akik napi szinten is több mint húszszor nyúltak a mobiljukhoz: esetükben számottevően kevesebb, 44,5 millió/milliliter volt ez az érték – részletezi az Interesting Engineering.

 

A spermiumok mozgásában és alakjában nem találtak negatív eltérést a szakemberek. Tekintettel arra, hogy jelen vizsgálat alaposabb, mint a korábbi, ezirányú kutatások, megdőlhet az a korábbi tudományos konszenzus, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ilyen hosszú távú sugárzásnak nincsenek káros hatásai a spermiumokra nézve.

 

A kutatók most egy újabb, az elektromágneses hullámok konkrét hatásait vizsgáló tanulmányba vágnak bele.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!