Nyitókép: National Geographic

Amerikai kutatóknak a Leptothorax nemzetségbe tartozó hangyák megfigyelésével sikerült rájönniük, miként képesek ezek az apró állatok elkerülni a forgalmi dugókat. A hangyák általában sokan vannak, és a fészek járataiban elkerülhetetlennek tűnik, hogy egymásba botolva akadályozzák mozgásukat. E nemzetség tagjai kisebb kolóniákban élnek, néhány száz egyed alkotja a közösséget, és korábbi megfigyelésekből ismert, hogy szinkronban mozognak. Átlagosan 20-200 perces időszakokban, rohamszerűen válnak aktívvá, majd inaktívvá, olvasható a National Geographic cikkében.

Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy ez az összehangolt mozgás miféle előnnyel jár a család számára.

A kutatók számos hangyakolónián végeztek megfigyeléseket erről a különleges, rohamszerű aktivitási szakaszról. A megfigyelésekből világossá vált: a hangyák ezáltal a szinkronizált mozgásritmus által képesek elkerülni a dugót. Az aktivitási szakaszt követően a hangyák elsöprő többsége megállt, ilyenkor nem nagyon lehetett elmenni a pihenő állatok közt, azonban amikor megindultak, mindenki megindult egyszerre.

E szinkronizált mozgás jobban bejárhatóvá és elérhetőbbé tette a hangyafészek egyes részeit, és mivel szinte minden egyes hangya egyszerre vált inaktívvá, így nem okozott gondot egy-egy, az úton épp pihenő egyed azoknak, amelyek épp siettek. A folyamat valami olyasmi a hangyáknál, mint a közlekedésben a zöldhullám.

National Geographic

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!