Dubrovnikkal, vagyis az Adria gyöngyével – ahogy Lord Byron nevezte – valami nagyon rossz történik.

 

Míg nyáron túlzsúfolt, addig télen egy lelket sem találni a városban. A problémát a kirándulóhajók okozzák, amelyek naponta több tízezer látogatót visznek a városba.

 

Annak ellenére, hogy a turisták száma évről évre növekszik, mégis hiányzik egy olyan dokumentum, ami szabályozná az Óvárosba érkező turisták és nyaralók számát.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Telegraph

 

A helyiek kétségbeesetten figyelmeztetnek arra, hogy Dubrovnik a turisták ellenőrizhetetlen létszáma miatt elveszíti a lelkületét és a természetességét.

 

A városban a helyi lakosok száma is jelentős mértékben megcsappant. Míg a 90-es években 5000 helyi lakost élt Dubrovnikban, addig mára a számuk 1500-ra csökkent.

 

Dubrovnik a lelkek városává változik

 

A tömeg és a zaj rémisztő” – mondta Marc van Bloemen, aki 70 évig élt a városban.

 

A sétálóutcán lényegében már csak egy olyan vállalat van, amit a helyeik látogatnak. Eljön a tél, és vele együtt az Óváros is elhagyatottá válik. Mindez csupán a filmeseknek kedvez, akik olyan filmeket jönnek ide forgatni, mint a Trónok harca, a Star Wars és a Robin Hood – írja a brit Telegraph.

 

Tavaly augusztusban egy nap alatt rekord mennyiségű, 10 388 turista váltott jegyet a várfalak menti sétára. Idén pedig arra számítanak, hogy ez a szám még magasabb lesz.

 

Fotó: Just Dubrovnik

 

A következő statisztikák sem alakulnak fényesebben. Míg 2014-ben 463 kirándulóhajó érkezett Dubrovnikba, addig egy évvel később a számuk már 475-re emelkedett. 2016-ban a Dubrovnikba érkező kirándulóhajók száma már elérte az 529-et, fedélzetükön pedig 800 ezer turista érkezett a városba.

 

A helyiek egyik legnagyobb problémája az, hogy a hajók szinte egyszerre kötnek ki, így a turisták elárasztják az egész történelmi városközpontot. A hazaik további kivetnivalói közé tartozik az is, hogy  a látogatóknak a városnézésre három órájuk van, így gyakran csupán arra van idejük, hogy végigsétáljanak a várfalon és elfogyasszanak egy gombóc fagyit. A többségük pedig egyáltalán nem eszik, mivel a hajón várja őket a fizetett vacsora. Ennek következtében az Óvárosban alig költenek valamit.

 

Törölhetik az UNESCO világörökségi listájáról

 

A város tanácstalan a hatalmas túlnépesedéssel szemben. Nemrég például betiltották a fürdőruhás korzózást az Óvárosban, ám kiderült, hogy sem a tiltótáblák kihelyezése, sem a bírságok beszedése nem valósult meg.

 

Fotó: Shutterstock

 

A tetejébe Dubrovnikot az fenyegeti, hogy kitörlik az UNESCO világörökségének listájáról. Veszélyeztetett státusára maga az UNESCO figyelmeztette a várost, hangsúlyozva a turisták tarthatatlan létszámát és a kirándulóhajók rossz menedzsmentjét.

 

Dubrovnik előző polgármestere, Andro Vlahušič 2017 januárjában az UNESCO figyelmeztetésére egy tervezetet mutatott be a turisták számának korlátozására. A kirándulóhajókon a turisták számát 8 ezerre korlátozta, emellett 116 kamerát szereltetett fel, amelyen keresztül a bejövő turistákat figyelték. Azóta a helyiek új polgármestert választottak, Mato Frankovič személyében, akitől azt várják, hogy megoldást találjon az Óváros túlnépesedési problémájára.

 

Forrás: aktuality.sk/Telegraph/Körkép.sk

Nyitókép: Telegraph

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!