Az egyes európai városok fokozatosan összeomlanak a turisták nyomása alatt. Összeállították azoknak a városoknak a tízes ranglistáját, ahol a turizmus túlnő magán a városon és a helyi lakosokon is.

 

Amennyiben egy európai kiruccanásról és utazásról áhítozunk, jól gondoljuk meg, hogy hova is szeretnénk elmenni. Manapság az attraktivitás már nem elegendő. Elsősorban azt a tényt kell szem előtt tartanunk, hogy a kiszemelt város mennyire leterhelt a végeláthatatlan turistatömegtől.

 

A Statista 2018 legfrissebb adatai szerint a legelviselhetetlenebb turistaáradat a spanyolországi Barcelonára és a holland Amszterdamra jellemző. Mindkét város évente több millió turistával próbál megbirkózni, ám a számuk csak növekedni fog, a kapacitás terén pedig már most problémákkal küszködnek. A szakértők szerint a tarthatatlan helyzetre egyetlen megoldás létezik, mégpedig a turizmus szabályozása.

 

  hirdetes_300x300   

Turistákkal telített városok

 

Barcelonát, Dubrovnikot, Mallorcát és Velencét évente több millió turista keresi fel. „Ez már nem turizmus, hanem invázió“ – panaszkodtak tavaly a barcelonaiak.

 

Spanyolország gyöngyére, Barcelonára tavaly 7,6 millió turista volt kíváncsi. Az Euromonitor International számításai szerint 2020-ra ez a szám csak növekedni fog, és a Barcelonába látogató turisták száma 8 millióra emelkedhet.

 

Barcelona Amszterdammal és Velencével karöltve uralja a legrosszabb európai úti célok ranglistáját. A listára felkerült városok egyetlen „bűne“ az, hogy mértéktelen és tarthatatlan turistaáradat látogatja őket.

 

Fotó: Statista.com

 

Az érintett városok a turistaáradatokra reagálva rögtön intézkedéseket fogadtak el. Barcelona a helyi lakosság nyugtalankodásaira úgy reagált, hogy leállította a városközpontokban a hotelek építését, a turisztikai illetékekből származó bevételeket pedig nem az idegenforgalom támogatására használták fel, hanem a lakossági szolgáltatásokra.

 

Velencében megtiltották az új éttermek üzemeltetését, de az új szállodák építését is korlátozták. Léteznek olyan elemzői vélemények, melyek szerint az idegenforgalom hozzásegít az eredeti lakosság tönkretételéhez, ugyanis az elmúlt 50 évben Velence lakossága kétharmad résszel csökkent.

 

A legújabb felmérés szerint nemcsak Barcelonában, Amszterdamban és Velencében nőnek a helyiek fejére a turisták, de Milánóban, Budapesten, Bukarestben, Reykjavíkban, Moszkvában, Athénban és a franciaországi Nantes-ban is.

 

Minél alacsonyabb szám, annál rosszabb eredmény

 

A világ egyik legjobb statisztikai hivatala, az Euromonitor International a felmérése során összesen 500 úti célt vett górcső alá. Az elemzés során az ENSZ Idegenforgalmi Világszervezetének (UNWTO) az egyes úti célok látogatottságával kapcsolatos adataiból indultak ki.

 

Az elemzés során figyelembe vették a legnagyobb turistaszezon idején elérhető üres szállások számát, a város telítettségének szintjét, valamint a helyi lakosok életminőségét a legnagyobb turistaszezon idején. Továbbá minden városban 1000 helyi lakostól azt is megkérdezték, hogy a legnagyobb turistaszezon idején pozitívan vagy negatívan hatottak-e rájuk a turisták. Az összes adat elemzése után kiszámították a pontszámokat, melyből kiderült, hogy az a város, amelyik alacsony pontszámot kapott, az kevésbé tud megbirkózni a turistaáradattal.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: El País Blogs

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!