Az írás első része itt olvasható. Ezt folytatjuk.

 

A Deménfalvi-völgy egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Verbici-tó, melynek nyugodt víztükre igazi kikapcsolódást biztosít.  Partjára a kissé meredek, sárga jelzésű túraútvonalon jutunk fel, de megéri az apró fáradozás, mert a vízparton már nagyon kényelmes körsétával folytathatjuk utunkat. Egyik partján a sárga és a kék turistajelzés fut végig, a másik oldalon jelöletlen, de gondozott ösvény húzódik.  Az 1113 m magasan fekvő természetes gleccsertó  természetvédelmi terület, minden egyes idelátogatónak igazi felüdülést kínál. Partjain illatozó fenyőerdők biztosítják szervezetünk feltöltődését.

 

Verbici-tó

 

A tópart igen népszerű a gyermekes családok körében, sok helyütt találunk pihenőpadokat, uzsonnázó asztalokat, valamint egy korszerű erdei játszóteret is. Az egyedi kivitelezésű játék-komplexum a „Vták” (Madár) nevet viseli, s gyönyörűen belesimul az erdei környezetbe. A természetes anyagokból megalkotott ügyességi mászóka-rendszer, egységében egy nagy madarat formáz, miáltal igazi művészi alkotássá válik. És ami a lényeg: a gyerekek nagyon szeretik, vidáman önfeledten játszanak a csodaszép tóparti környezetben.

 hirdetes_810x300  

 

Nem mellékes tény az sem, hogy a fenyvesekkel körülvett Verbici-tó partjáról gyönyörű kilátás nyílik a Chopokra és az Alacsony-Tátra főgerincének távolabbi csúcsaira.

 

Verbici-tó, kacsák
Verbici-tó

 

A tóparti szálló elől (Mikulášska chata) a sárga turistajelzést követve távolabbi kirándulásokat is tehetünk a Try vody, vagyis a Három Víz irányába, vagy egészen a Polyána nyergébe. Ez utóbbira természetesen csakis reggel érdemes elindulni.  Errefelé sok „csucsoriedkát” vagyis fekete áfonyát találhatunk, melynek fogyasztása antioxidáns hatóanyagai miatt egészségünk megóvására igen ajánlott. Sok kiránduló kosárkával, dobozokkal érkezik, hogy gyűjtsön a gyógyító csemegéből.

 

 

Az Ostredok

 

A könnyebb túrák csoportjába tartozik az Ostredokra vezető ösvény is, melyet ügyesen megközelíthetünk, a Jasná-ra bevezető főút jobb oldaláról. Mindjárt a legelején egy erdei Krisztus-kereszt látható, innen rövid kaptatóval jutunk fel a gyönyörűséges erdők belsejébe. A sárga jelzésű túraútvonalon haladunk, végig a fennsíkon, amelyről folyamatosan rálátni az Ostredokot körül ölelő hegyekre.

 

A masszívum középtáján egy fa kilátó magasodik, melynek tetejéről még jobban széttekinthetünk mind a négy égtáj irányába. E gyönyörű természeti tájban azonban nyomát leljük a tátrai viharok kegyetlenségeinek is, ezt bizonyítják a kopárrá vált hegyoldalak, a derékba tört fenyők maradványai, melyek halmokba gyűjtve fellelhetők a tisztások szélein.

 

Ostredok, kilátó

 

A kilátótól néhány lépésre egy megkopott kommunista emlékmű idézi vissza a közelmúlt emlékeit, a SZNF-re és Ján Švermára emlékezve.  Majd a völgye érve eljutunk a szimbolikus temetőhöz, mely az Alacsony-Tátra áldozatainak állít emléket.  Ha a sárga jelzésen haladunk tovább, leérünk a térség egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságához a Déményfalvi-cseppkőbarlanghoz. Aki esetleg még nem látta, ki ne hagyja, mert páratlan élményt nyújt. Jómagam a fa kilátótól most kénytelen voltam visszafordulni, mert hatalmas égzengés jelezte, hogy vihar közeledik, mely, mint később hírül adták, a Magas-Tátrában sajnos halálos áldozatokat is követelt.

 

Jánska dolina -természetvédelmi terület

 

A korábban említett pozitívumok mellett el kell azt is mondani, hogy Jasná-üdülőtelepen most, a nyár folyamán hatalmas fejlesztések zajlanak. Apartmanok egész sora, és többszintes hotelek épülnek, amelyek mellett óriási toronydaruk ágaskodnak az ég felé. Az erdő a domboldalról lassan eltűnik, az épületek, s az ebből származó biznisz veszi át az uralmat. Elszomorító. Az építkezések környezetét por és zaj kíséri. Aki tehát napközben is a szálláshelye környezetében szeretne kényelmesen pihenni, jobb, ha egy kevésbé frekventált üdülőhelyet keres.

 

Az Ostredok környéke

 

Ilyen például a szomszédos Jánska Dolina, a Liptovsky Ján községhez tartozó csodaszép természetvédelmi övezet. A községben több melegvizű forrás is található, melyek bizonyítottan gyógyhatásúak. A forrásvizeknek köszönhetően a település gyógyüdülőhellyé fejlődött, kiváló termálfürdője és fedett uszodája is van. Mindemellett több túraút is vezet a gyönyörűséges hegyek belsejébe. Lényegesen csöndesebb, nyugodtabb hely a Jasná- üdülőtelepnél.

 

Természeti táj a Három Víz irányába

 

Liptovsky Ján üdülőfalut elég gyakran Liptó-Szentjánosként emlegetik, de a falu neve magyarul Szentiván, ugyanis a Szent-Iványi család ősi fészke volt. Itt született Szentiványi Márton jezsuita hittudós, polihisztor, egyetemi tanár, író.

 

De a névhasználat jelen esetben nem is lényeges, hiszen a csönd, a zöldellő erdők nyugalma, ami ide vonz. Ha erre járok, élvezem a tátrai tiszta levegőt, és gyönyörködöm a táj lenyűgöző szépségében. Fenséges. A látvány varázsát, a fenyőillatú levegő érzetét viszem emlékül.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.