Gondolkoztál már azon, most, hogy vége a nyári szezonnak és újra itt az ősz, ráadásul igen kellemes vénasszonyok nyarával, hogy miként töltsétek el kellemesen a hétvégéket? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy a vízparti kikapcsolódás helyett, megcélozzuk az erdőket!

 

Ahhoz azonban, hogy valóban kellemes legyen a kirándulás néhány dolgot nem árt szem előtt tartani. Ezeket a kérdéseket gyűjtöttük össze ebben a cikkben, természetesen a válaszokkal együtt.

 

Milyen felszerelést válasszunk?

 

 hirdetes_300x300  

Nagyon fontos, hogy megfelelően öltözködjünk! Mindig az időjáráshoz és persze a terepviszonyokhoz kell alkalmazkodnunk, ami talán egyszerűnek tűnik, néha mégis okozhat gondot.

 

 

Néhány tanács az öltözködéssel kapcsolatban:

 

  • Azt már biztos mindenki tudja, hogy rétegesen kell öltözködni. Nagyobb hideg esetén használjunk aláöltözetett és inkább több vékony réteg ruhát viseljünk, amit könnyen le és fel tudunk venni. Ajánlott a gyapjú vagy szintetikus tartalmú aláöltözet használata.
  • Nem ajánlott viszont magas pamuttartalmú zoknit használni, mivel a pamut magába szívja az izzadságot, ami felpuhítja a bőrt és könnyen vízhólyagot okozhat.
  • Ha sziklás részre megyünk, érdemes olyan lábbelit választani, ami jól tartja a bokánkat és megóv a sérülésektől. Kevesen gondolnák, de kiváló minőségű bakancsokat találhatunk nem csak a túrafelszereléseket árusító üzletek kínálataiban, de a munkavédelmi ruházatok között is.
  • Esős vagy havas időszakra érdemes tartósan vízhatlan lábbelit választani, valamint szükség esetére magunkkal vinni egy vízhatlan kabátot.

 

Hogyan tudjuk érdekesebbé tenni a túrát?

 

Rengeteg lehetőség rejlik egy kellemes családi kirándulásban. Szedhetünk gombát, erdei gyümölcsöket, de megfigyelhetjük a madarakat és szerencsés esetben egyéb erdőlakó állatokat is.

 

Számos olyan növénnyel találkozhatunk az erdőkben, amelyek kifejezetten egészségesek és táplálóak. Ezeket sok esetben nyersen, de akár otthonunkban, feldolgozott formában is nyugodtan fogyaszthatjuk.

 

 

Nézzünk ezek közül néhányat, melyekkel túráink során találkozhatunk:

 

  • csipkebogyó: Az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú növények egyike és nem mellesleg nagyon hasznos antioxidáns egyben. A citromhoz képest 10-szer nagyobb a C-vitamin tartalma. Őszi időszakban, amikor a dér már megcsípi, húsa puhává válik, azonban ekkorra C-vitamin tartalmának nagy részét elveszíti. Gyógyteát, szörpöt és lekvárt egyaránt szokás belőle készíteni. Javasoljuk, hogy ne meleg, hanem hideg vízben áztassuk nagyjából 12 órán át, hogy C-vitamin tartalmából minél többet megőrizzen.

 

  • bodzavirág: Szénanáthára és köhögésre egyaránt kiválóan alkalmazható. Serkenti az agyműködést és az izzadást segítve elősegíti a szervezet méregtelenítését. Tartalmaz C-vitamint, nyomokban Omega-3 és Omega-7 zsírsavakat, továbbá tanninokat és pektineket.

 

  • berkenye: A termését érdemes lefagyasztani, mert hűtés hatására megédesedik. A leveléből tea készíthető, mely bél- és gyomorbántalmakra kiválóan alkalmas. Azonban óvatosan bánjunk vele, mert bizonyos fajai Magyarországon védettséget élveznek.

 

  • csalán: Sokak számára talán meglepő lehet, de annak ellenére, hogy a csalán sokszor megkeseríti túráinkat, egy igen hatékony és tápanyagokban gazdag növény. Éppen ezért gyűjtése mindenképpen hasznos lehet számunkra. Ez az igazán érdekes növény tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, C-, illetve K-vitamint egyaránt, ezeken túl pedig béta-karotint, kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot is. Kiváló tisztító, vizelethajtó hatása miatt segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól. Szedésekor vegyünk fel védőkesztyűt, és fogyasztás előtt mindig főzzük meg! 

 

Az itt felsorolt növényeken túl is számos növényt találhatunk az erdőkben (kökény, sóska, vadkörte, som, vadrukkola, kövér porcsin), amelyek fogyaszthatók, és amellett hogy finomak, még hasznosak is számunkra.  Ajánlott azonban magunkkal vinni egy növényhatározót az útra, ami alapján be tudjuk azonosítani ezeket a természeti kincseket, mivel bizonyos növények könnyen összetéveszthetők, más, nem fogyasztható társaikkal. (Az egyik legismertebb ilyen a medvehagyma, ami könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal, ami pedig mérgező.)

 

Mit vigyünk magunkkal a túrára?

 

Egy rövidebb túrára érdemes magunkkal vinni egy kis vagy közepes méretű hátizsákot, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot és élelmet. Nem sok helyet foglal, de jól jöhet amikor megéhezünk egy-két energiaszelet, vagy mondjuk egy kis csomag szárított marha. Egy kulacsot is ajánlott vinni magunkkal, amit út közben is könnyen megtölthetünk friss vízzel. Jól jöhet, ha van a zsákunkban egy védőkesztyű, esetleg metszőolló, ha szeretnénk valamit gyűjteni az erdőben. Egy jó minőségű kesztyű akkor is a segítségünkre lehet, ha esős időben kell valahol biztonságosan megkapaszkodnunk.

 

 

Milyen túrát válasszunk?

 

Lehet szervezett és privát túra egyaránt.

 

Szervezett túra

 

A szervezett túrákat általában természetjáró egyesületek szervezik, ritkább esetekben előfordul az is, hogy egy túrázással kapcsolatos bolt vagy márka képviselői. Egy ilyen túrának vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

 

Előnyei:

 

  •  megadott útvonalon halad végig, így nehezebb eltévedni,
  •  a szervezők jól ismerik a terepet, próbálják a legérdekesebb útvonalakat kiválasztani.

 

Hátrányai:

 

  •  nem ingyenes, általában pénzbe kerül (bár hozzá kell tenni, hogy nem nagy összeg, de azért egy nagyobb család esetén nem elhanyagolható),
  •  adottak az útvonalak és a távok, így ahhoz alkalmazkodni kell.

 

Számos ilyen túra létezik, minden hétvégére jut több is. Az aktuális szervezett utakat megtalálod itt.

 

Privát túra

 

Előnyei:

 

  • saját magunk választhatjuk meg az útvonalat, és annak hosszát, amin menet közben is változtathatunk,
  • bármikor elindulhatunk, nem vagyunk a szervezőkhöz kötve.

 

Hátrányai:

 

  • ha nem ismerjük az útvonalakat, könnyebben el tudunk tévedni,
  • ha nem ismerjük a helyet, akkor kevésbé érdekes útvonalakat választhatunk.

 

Reméljük sok hasznos információval szolgáltunk és sikerült kedvet csinálnunk egy kellemes őszi túrázáshoz.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.