Nyitókép: Körkép.sk

 

2021-ben, az új esztendő első reggelén ragyogó napfény köszöntött ránk, ami egy jó jelként, optimizmussal töltötte el a borongós, ködös, rövid nappaloktól, valamint a világjárvány negatív hatásaitól túlzottan elgyötört emberek lelkét. A fény, mint egy pozitív üzenethordozó érkezett a magasból, hogy igen, most már jónak, jobb időknek kell következniük…

 

A világjárvány megszorításai miatt jelenleg is a kijárási tilalom napjait éljük – mely azonban szerencsére engedményezi, hogy a szabad természetben felüdülésre leljünk – így Komárom környékén is nagyon sok természetbarát kirándulással tette széppé az esztendő első napját.

 

 hirdetes_400x285  

 

Bár az idei tél síkvidéki tájainkon még nem kedvezett a téli sportok rajongóinak, de folyópartjaink e nélkül is hangulatos kirándulásokat kínálnak a felfrissülésre vágyó embereknek.

 

A Holt-Vág térsége a komáromiak egyik legkedveltebb pihenőhelye. Január elsején kisgyerekes családok, romantikát kereső ifjú párok, kutyasétáltató gazdik, csöndre vágyó természetrajongók vonultak ki a nyugalmat árasztó vízpartra.  A táj mesébe illően szép látványt nyújtott, amint a téli napfény kápráztató sugarai a fák kopár koronái közül a hullámzó víztükörre vetültek, ahol vízimadarak – vadkacsák, hattyúk békésen úszkálva keresték táplálékukat.  A levegő hőmérséklete + 3, + 4 fok C körül mozgott, ám a fagyzugos helyeken vékony jéghártya vonta be a víz felszínét.

 

 

A vízparton az elmúlt nyár óta számos új kültéri pihenőhely létesült, mely más időszakban sütögetésre, szalonnázásra csábít, de érthető, hogy most a zártság, és az ünnepi asztalok túltelítettsége, meg a hideg idő miatt mindenki inkább az aktív mozgást választotta. Hangoskodásnak, tilalom-szegésnek nyoma sem mutatkozott.

 

Télidőben csönd, béke, nyugalom honol a tó körül. Alszik a természet – január elején még csak az ember várja az újjáéledést, hogy feledhesse végre a korábbi küzdelmes időszakot… Persze, mindezek előtt egy szép nagy hófehér takarót is megérdemelne az álomra szenderült csöndes világ, hadd pihenje ki rendesen magát…

 

 

Zelk Zoltán: Téli fák

 

Nem fáztok, ti téli fák,
Mikor meztelen az ág?
Eldobtátok a nyári zöld
S az őszi aranyruhát.

 

Ejnye, ejnye, téli fák,
Ez aztán a furcsaság:
Hideg télben levetkőztök,
Nyáron viseltek ruhát!

 

 

Wass Albert: Tél

 

Templomi csöndben,
Éjjeli ködben
Aszkéta ágat zörrent a szél,
Valahol messze,
Csillag szemekre
Szürke ködfátylat borít a tél.

 

Túl a tetőkön,
Dárdás fenyőkön:
Zöld diadémon, pára lebeg,
Sűrű vadonban,
Halkan, titokban,
Fenyő óriások könnye pereg.

 

Néma a szikla,
Kristály patakja,
Jeges páncélban tompán zubog,
Mogorva ormon,
nincs rhododendron,
Csak sötét árnyak: Tantalusok.

 

Mélyen a völgyben,
Fűzfa berekben,
Néha titokban zörren a szél,
S fent a magasban,
Pára alakban
Halkan suhanó szellem: a Tél.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!