Nyitókép: Édes Enikő

 

Olaszország egy igazi szerelem. Több szempontból is: tenger, kávé, történelmi-kulturális emlékek.

 

Az ország olyan távolságra van, hogy elviselhető idő alatt autóval is megközelíthető. Így tengerparton tölthető a szabadság, és az ország történelmi emlékeinek gazdagsága rengeteg programot kínál. És mindenhol, a legutolsó kis presszóban is, nagyszerű kávét szolgálnak fel.

 

Forrás: Édes Enikő
Forrás: Édes Enikő

 

 hirdetes_300x300  

Az idei nyaralásunk főhadiszállását Veneto és Emilia-Romagna tartományainak határán vertük fel. A közelben több, a dicsőséges múltat őrző város is található: Padova, Ferrara, Modena, Verona, Ravenna. A középkortól kezdve különböző nagyhatalmú családok kezébe került a hatalom ezekben a városokban, amelyek a mai napig őrzik szellemük és kezük nyomát a városközpontokban.

 

A d’Este család a közép- és kora újkori itáliai történelem legjelentősebb családjai közé tartozott. A d’Esték a 13. század végén kerültek hatalomra Ferrarában, és hol despotaként, hol a művészetek pártfogóiként írták be nevüket a történelembe. III. Nicolo könyörtelenül kivégeztette feleségét, mikor kitudódott, hogy viszonya van törvénytelen unokájával, Ugóval. I. Alfonso felesége volt a leghírhedtebb pápai család lánya, Lucrezia Borgia. Ugyanakkor I. Ercole volt az, aki újjáépíttette Ferrarát, és Európa egyik legszebb reneszánsz városává tette azt. A d’Esték udvarában olyan híres költők, festők és szobrászok éltek, mint Petrarca, Ariosto, Tiziano, Bellini. A részben román stílusban épült dóm mellett a város legszebb épülete a várárokkal körülvett Castello Estense.

 

A 16. században a család a pápa nyomására Ferrarából Modenába helyezte át székhelyét, és ekkor kezdődött a város igazi fénykora. A Palazzo dei Museiben a család magángyűjteményét lehet megtekinteni, továbbá a város 11. századi román stílusban épült dómja igazán lenyűgöző. A dóm melletti torony rettentően megdőlt, ezért az építését csak két évszázaddal később fejezték be. A legenda szerint innen lopta el egy bolognai tolvaj azt a favödröt (secchia), amely miatt a két város közötti háborúskodás kitört. A dóm nyugati oldalán egy hatalmas dombormű látható, mely a 12. században élt Wiligelmus alkotása. Persze, aki nemcsak a középkorra kíváncsi, megnézheti a Ferrari-múzeumot Modenában, és a tőle 20 kilométernyire fekvő Maranellóban is.

 

Ravenna, az egykori Nyugatrómai Birodalom kései fővárosa, később a Bizánci Birodalom közigazgatási központja a korai keresztény és bizánci mozaikjairól híres. Bazilikái falain színes üvegekből és aranylemezekből készült mozaikok pompáznak. A városban nyugszik a középkor egyik legjelentősebb költője, Dante, akit miután száműztek Firenzéből, Ravennába ment, és ott is halt meg. Sírján az állandóan égő olajmécseshez Firenze adja az olajat.

 

Forrás: Édes Enikő

 

Igazi olasz hangulatot ad a kabócaciripelés. Szinte mindenhol zengenek a fák tőlük, s ehhez már csak egy székre és egy pohár spritzre van szükség, hogy igazán olaszos legyen az odalátogató kikapcsolódása ebben a gyönyörű országban.

 

Az ember lépten-nyomon középkori emlékekbe botlik, s ilyenkor sajnálattal gondolok a középkori Magyarország törökök által való elpusztítására. Nálunk nem sok ilyen emlék maradt, hála a muszlim megszállásnak. Vigaszként egy karnyújtásnyi távolságra Olaszország tálcán kínálja látnivalóit.

 

„Itália! tudom városaid csodálni,

hol dús sikátoron vidám nép bizsereg.”

 

További képek:

 

Forrás: Édes Enikő

 

Forrás: Édes Enikő
Forrás: Édes Enikő

 

Édes Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.