Sopron csodálatosan szép, műemlékekben rendkívül gazdag történelmi város Magyarország nyugati peremén. Majdnem egészében Ausztria határvonala zárja közre, amelynek dombságán dús erdőség, valamint a Fertő-tó egy kisebb része húzódik. A település éppen száz éve nyerte el a Leghűségesebb Város kitüntető címet, amelyet az 1921-es népszavazással vívott ki magának.

 

Az első világháborút lezáró 1920. június 4-i trianoni békediktátum Sopront, valamint a vonzatába tartozó nyolc községet, az egész Őrvidékkel Ausztriának ítélte. A bevonuló osztrák csapatokat azonban a soproni felkelők – főként diákok – megállították. Az így kialakult helyzet bő egy évig sokféleképpen bonyolódott, végül 1921. december 14-én népszavazás döntötte el a települések hovatartozásának sorsát.

 

A nyolc község voksolása vegyesnek bizonyult, némelyek Ausztria felé húztak, de Sopron lakóinak 72,8 százaléka a Magyarországhoz való tartozásra szavazott. Tulajdonképpen ez a magas százalékszám döntötte el a többi nyolc település hovatartozását is, mert az összesített szavazatok átlaga így 65 százalék lett.

 

 hirdetes_810x300  

Ez volt az egyetlen egy alkalom, amikor a trianoni békediktátumot a népszavazás eredménye szerint módosították.  A hazafiság erkölcsi értékét felmutató népszavazás emlékére a magyar kormány a kétezres évek elején december 14-ét a hűség napjává nyilvánította.

 

A rövid történelmi áttekintést követően pillantsunk be, mivel hódítja meg napjainkban e határmenti város az idelátogató turistákat. Mint már szó volt róla, a település műemlékekben rendkívül gazdag, de ugyanennyire vonzóak természeti értékei is.

 

Ha a Duna-mente térségéből friss, alpesi levegőre vágyunk, nem is kell túl messzire utaznunk, mert egy bő órácska alatt akár autóval, akár vonattal eljuthatunk Sopronba. A Soproni hegység, amely délről és nyugatról körbeöleli a várost, tulajdonképpen az Alpok legkeletibb nyúlványa, ezért is nevezik a területet Alpokaljának. Itt található Magyarország egyik első szívszanatóriuma, ugyanis a dombvidék szubalpin klímája közismerten kedvez a gyógyulni vágyóknak.

 

 

A terület erdőségét Lővéreknek nevezik, e szép táj a természetbarátok igazi paradicsoma, hiszen kristálytiszta levegője elősegíti a feltöltődést, kiváló kirándulóhely valamennyi korosztály számára. Idősebbek és kisgyermekes családok is bátran elindulhatnak a térség felfedezésére, hiszen a „hegység” legmagasabb pontját az 559 méteres Magasbérc jelenti.

 

A Soproni Parkerdőt több turistaútvonal szeli át, és szinte minden évszakban járhatóak, leszámítva persze a nagyobb hófúvásokat és jegesedést. A legismertebb túraútvonalak kiindulópontjait a Szívszanatórium, valamint a Lővér Szálló környékén találhatjuk meg. A kirándulókat sokféle élmény várja, hiszen számos patak, tó, forrás teszi hangulatossá a tájat. A Lővérek hat kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a vidékre, a legmagasabb Károly-kilátóról szép idő esetén akár az Ausztriába átnyúló Fertő-tó kéklő vizén hullámzó fehér vitorlásokat is megpillanthatjuk.

 

 

A kellemes levegőt a vegyes erdőség biztosítja, ahol megtalálható a bükk, a tölgy, az éger, valamint a sokak által kedvelt szelídgesztenye, továbbá a lucfenyő, a vörösfenyő és a jegenyefenyő.

 

A régió jelképe a nagyon kedves és szép erdei ciklámen, amellyel ugyan télidőben nem találkozhatunk, mert júliustól szeptember végéig virágzik, de érdemes róla tudni, hiszen a leismertebb jelzett túrautat is Ciklámen tanösvénynek nevezik.

 

Bármelyik túraútvonalon indulunk, a Lővér Szálló környékéről könnyen eljutunk a Károly-kilátóhoz, a Lővér Kalandparkhoz, innen pedig a kisgyerekek által nagyon kedvelt Boszorkány meseösvényre, ahol különleges feladatok és izgalmas játékok várják a legkisebbeket. Érdemes felkeresni a Várhely Kilátót, a Gloriette kilátót, a Taródi várat, és útban visszafelé akár a városhoz közeli Sörházdombi kilátót is.

 

 

Ha a téli túra éppen nem időszerű, de friss levegőre vágyunk, feltöltődhetünk a gyönyörű Erzsébet-kertben is, amely már az 1700-as évek óta kedvelt sétálóhelye a város lakóinak.  Magyarország egyik legrégebbi közparkját a Soproni Egyetem környékén találjuk meg.

 

Tehát ha már nagyon elvágyódunk otthonról, és a vírushelyzet megengedi, érdemes ellátogatni Sopronba, a Hűség Városába, hiszen minden szempontból gyönyörű hely, és csupán komoly küzdelmek árán, a száz évvel korábbi becsületes helytállás eredményeként tudhatja a magyarság e várost a sajátjának.

 

 

Buday Mária

A képek Katona Vica felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!