Nyitókép: Pixabay/”12019”

 

Akár 70 euró körüli napijegyekkel is számolni kell a kedveltebb osztrák sípályákon az idei téli főszezonban, bár akadnak 50 euró alatti felnőtt napijegyárak is a kisebb sírégiókban – derül ki az osztrák közszolgálati televízió, az ORF aktuális körképéből.

 

A síelés, szállásadás, vendéglátás és a sífelvonók üzemeltetése energiaigényes ágazat, így az elszabadult energiaárak sajnos kihatással vannak a vendégek pénztárcáira – foglalta össze az idei szezon előtti összképet blogbejegyzésében Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

 

Az osztrák környezetvédelmi hivatal számításai szerint ugyanakkor példaértékű az elmúlt években az osztrák síturizmus területén végrehajtatott energiahatékonysági korszerűsítés.  Míg 2008 és 2019 között 20 százalékkal nőtt a téli vendégforgalom, addig az egy vendégéjszakára jutó energiafelhasználás 50 százalékkal csökkent – tartalmazza a környezetvédelmi hatóság jelentése.

 hirdetes_810x300  

 

Ausztria legnagyobb síterepein átlagosan 8-10 százalékos drágulással számolnak a jegyárak területén, míg az üzemeltetési költségek növekedése sok esetben 15-20 százalékosra tehető. A kettő közötti különbséget igyekeznek további hatékonyságnövekedéssel kompenzálni.  A síliftek üzemeltetői például a felvonók sebességének csökkentésével és az ülésfűtések lekapcsolásával próbálnak spórolni az energiaszámlán. A szezonra szóló síbérletek ára várhatóan 690 és 820 euró körül mozog az idei főszezonban, amelyek arányosak a pályák hosszával és a szolgáltatások számával.

 

Érdemes előre és online foglalni, ezzel sok pénzt lehet megtakarítani – javasolják a síturizmusra szakosodott szövetségek és szakértőik.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!