Nyitókép: Magyar Természetjáró Szövetség

 

Magyarország és egyben Európa első hosszútávú turistaútjának ötletgazdája dr. Vizkelety László volt.

 

Dr. Vizkelety László, az Országos Kéktúra megálmodója, 1923. február 9-én született – írja a Magyar Természetjáró Szövetség. Az útvonal, melyről minden iskolás hallott már, nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik első, ilyen jellegű hosszútávú turista útja volt.

 

Amint azt a Startlap.hu írja, 1933-ban lépett be a cserkészek közé, és ekkor kezdte el aktívan a természetjárást is. Túravezetőként 1944-ben vizsgázott le. Már a MÁV munkatársaként 1949. május 13-án alapította meg a Budapesti Lokomotív Sportklub Turista Szakosztályát, a Lokomotív Turista Egyesület elődjét.

 hirdetes_300x300  

 

1952-ben, az akkori “MHK (Munkára, harcra kész)” és az “Ismerd meg hazádat” mozgalom keretei között ő indítványozta az Országos Kéktúra mozgalom meghirdetését, melyet aztán 1953-ban, az elsők egyikeként teljesített.

 

1957-1958-ban elnökségi tagja volt az újjáalakult Magyar Természetbarát Szövetségnek, de ezt követően 56-os szerepéért egy ideig háttérbe szorult, inkább a tájékozódási futásra fordított nagyobb figyelmet. 1990-ben bekapcsolódik az akkor alakult Magyar Sportturisztikai Szövetség munkájába, előbb alelnöke, majd 1997-1998-ban elnöke lett a szervezetnek.

 

A Kéktúrához saját bevallása szerint, a turista elődök nagy vállalkozása, az 1938. évi Szent István vándorlás adta az ötletet. Minderről könyvében,  “Az Országos Kéktúra és akik végigjárták” című kötetben nem is felejtkezett el megemlékezni.

 

Munkásságáért 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. 2007 májusában, 84 éves korában hunyt el.

 

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájait szeli át. egy folyamatosan jelzett turistaútvonal. A Kőszegi-hegységben található Írott-kőnél kezdődik, és a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházáig tart.

 

Hossza 1172 méter, amely az útvonal alkalmi módosításai miatt változhat.

 

startlap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!