Nyitókép: Körkép.sk

 

A Gömör-Kishonti Múzeum 2022-ben jelentette meg Amerikától Japánig. Híres utazók, egzotikus tárgyak című legújabb katalógusát. Most a katalógus bemutatójára került sor a rimaszombati múzeumban. A bemutatót a katalógus szerzője, PhDr. Kerényi Éva, PhD., a múzeum történésze tartotta a közönség és a sajtó számára kétnyelvűen, szlovákul és magyarul, mgr. Kerepesi Igor moderálása segítségével.

 

A szerzőtől megtudtuk, hogy a katalógus kiadása kissé rendhagyó. A múzeumok gyakorlatában először jön a bemutató, amihez katalógus készül, ez most náluk fordítva történik, először a katalógus jelent meg és most készítik a tárgyak kiállítását, melynek időpontja még bizonytalan.

 

 hirdetes_400x285  

A katalógus 36 olyan egzotikus tárgyat mutat be, amelyek a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében találhatók és amelyek az Európán kívüli, ún. egzotikus területekről származnak. Ilyenek például India, Távol-Kelet, Közel-Kelet, Amerika, Óceánia, Afrika.

 

PhDr. Kerényi Éva, PhD., a múzeum történésze, a katalógus szezője

 

Az előző generáció muzeológusai a 19. század második felében és a századfordulón – a korszellem divatjának megfelelően – nem csupán Gömör-Kishont vár-megye, vagy a korabeli Magyarország területén fellelhető és arra jellemző tárgyak gyűjtésére összpontosítottak, hanem a vármegye területére „beérkezett”, becses egzotikumnak és kuriózumnak számító, ritka értékes tárgyak dokumentálására is. A múzeumban 465 műtárgy található az Európán kívüli területekről, de ezek legtöbbjének az eredete vitatott, nem teljesen bizonyított.

 

A szerző szerint a bemutató fő célja a katalógus anyaga által ízelítőt adni a ezekből a tárgyakból, mi most képeinkkel – a teljesség igénye nélkül – ízelítőt adunk a katalógusból azokról, amelyeket a legérdekesebbeknek vélünk, azokról, amelyek kedvet csinálhatnak egy kellemes múzeumi látogatáshoz.

 

  • Andrássy Manó Utazás Kelet-Indiákon című könyve – útikönyv egy fiatal gróf utazásairól, vadászatairól, kalandjairól. A magyarul írt könyv ma keresett gyűjtői darab
  • Skarabeusz bogár – az ókori Egyiptomban a Napistennel azonosították. A bogár kis golyókat készít emlősök ürülékéből, abba rakja a tojásait
  • Egyiptomi női múmia – Tasherithnetiak múmiája a Nílus középső részén elterülő Abusir el-Melek városból származik. Munkácsi Süteő István rimaszombati nagypolgár ajándékozta a múzeumnak. Szlovákiában 5 múmia van, ebből a múzeum egyet őriz
  • Kínai „gyógyító” kard –  a beteg ágya fölé helyezve a démonok elűzésére szolgál
  • Afrikai hármastőr krokodilbőr tokban – Szudán területéről származik, ahol a krokodilbőr tokok elterjedtek voltak
  • Amerikai Kossuth bankók – Magyarországon az első értékpapír formában kibocsátott papírpénzek az ún. Kossuth bankók voltak. A világosi fegyverletétel után a bécsi kormány érvénytelennek és értéktelennek nyilvánította és elégette őket. Kossuth amerikai emigrációja idején a Magyar Alap védnöksége alatt kiadták az ún. amerikai Kossuth dollárt. Az 50 és 100 dolláros bankjegyeken Kossuth saját kezű aláírása szerepel, egy ilyen példányt őriz a múzeum

 

Az Amerikától Óceániáig széles területi skálát bemutató ritka, értékes relikviák ajándékozóinak neve kevésbé ismert előttünk, sőt többségük kiléte ismeretlen, mégis minden egyes tárgy a 19-20. században élt gömöri nagypolgárok és nemesek utazási szokásairól és kozmopolita világlátásáról árulkodik.

 

 

Az arisztokrata gróf Andrássy Manó a Távol-keleti útjaival a főúri nemesség jellegzetes kalandvágyó életmódját prezentálja. Vasércbányák és kohók tulajdonosa volt és ő volt Gömör-Kishont megye első főispánja.

 

A modern nagypolgár Munkácsi Süteő István ügyvéd a korabeli tehetősebb értelmiségnek, valamint a 19. és 20. század fordulóján divatját élt turizmusnak és utazási vágynak a jelképe.

 

 

Maróthy Margit színművésznő a misztikus keleti vallásfilozófiába való menekülést testesíti meg, az Indiában divatos teozófia iránt érzett nagy vonzalmat. Serkében élt a birtokos férjével.

 

Gedeon Tihamér vegyészmérnök pedig a tudományos kutatás céljából tett egzotikus utak képviselőjeként mutatkozik be.

 

Mede Géza

 

A képek Gecse Attila felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!