A Soňa Szomolányihoz és Samo Abrahámhoz hasonló emberek még ugyan próbálják szenvedélyesen a Most és a Sieť lépését kozmetikázni, valójában azonban már mindketten a múltban ragadtak. Ma már teljesen más kínálat van alakulóban.

 

Arról vitázni, hogy Bugár és Procházka a hatalom, vagy a tartozásaik miatt árulták el választóikat, engedtek az oligarchák nyomásának, vagy egyszerűen csak vállalták a felelősség etikáját, ahogy azt az ismert szociológus asszony állítja, kedves dolog. Csakúgy, mint Samo Abrahám tézise, hogy a parlament akár jó törvényeket is elfogadhat, a kormányzat ellenében is. A fantázia és az emberi utópia határtalan, csak tessék. (…)

 

A Most, KDH, SDKÚ és a Sieť csődöt mondtak, de már körvonalazódik a válasz a kiürült jobbközép oldal és a csalódott választók számára.

 

 hirdetes_300x300  

Az első válasz a  bejelentése egy új, konzervatív értékrendet valló párt megalapításáról, mely a polgári demokratákat is szeretné megszólítani. Egyszerűen fogalmazva elmondható, hogy új kínálat érkezik a KDH, SDKÚ, Most és Sieť korábbi választói számára. Érdekes kísérlet Trencsén polgármesterétől (…)

 

A második válasz a választások utáni helyzetre egy új, balközép politikai tömörülés életre hívása, melyről különböző személyiségek között egy ideje már szó van, és mely nem ideológiailag, hanem inkább konkrét megoldásokat kínálna egy modernebb és sikeresebb Szlovákiáért. Bizonyos értelemben hasonlít a Blair-féle új baloldalra, amit az is jelez, hogy a háttéremberek egyike a nemrég elhunyt Martin Filko volt. Ebben az alternatívában is komoly potenciál van, mert képes lehet megszólítani a kevésbé nacionalista és kevésbé paternalista Smer választókat is. (…)

 

Világos, hogy választási ciklusa végén fontos szerepet kaphat mindkét alternatívánál Andrej Kiska államfő.

 

Ami fontos, hogy a választások utáni sokk, faulok már a múlt. A jelenlegi pártoktól messze, a vicces diszkusszióktól a felelősség etikájáról távol már elkezdődött a nehéz, de elengedhetetlenül szükséges útkeresése annak, hogyan lehet az országot újra dinamikával, korrektséggel, tisztességgel és igazságossággal megtölteni.

 

Az elmúlt választások nem feltétlenül kell, hogy katasztrófát jelentsenek Szlovákiának. Épp ellenkezőleg, Richard Rybníček, az SaS és a politikai térfél közepén elhelyezkedő személyek az oly szükséges restart kezdetét jelenthetik.

 

.týždeň.sk – Štefan Hríb: Veľký reset Slovenska?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!