Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

Tehát a kérdés így hangzik: akkor mégis miért pályázik a legmagasabb alkotmányos posztra?

 

Hétfőn reggel azelőtt, hogy a Szlovák Nemzeti Tanács iktatójában leadta volna azokat a szükséges szavazatokat, amelyek biztosítják számára az államfői székért indított harcba való belépést, az újságírók elé állva nem volt hajlandó egyenesen, közvetlenül válaszolni néhány fontos kérdésre. Az elején azonban nem feledkezett meg azzal dicsekedni, hogy hála neki és a Most-Hídnak sikerült csökkenteni, sőt megszüntetni a szlovákok és a magyarok között évtizedek óta uralkodó feszültséget.

 

 hirdetes_810x300  

Saját magát egy olyan gyakorlott politikusként jelölte meg, aki nem szétválasztani, hanem egyesíteni akar, továbbá olyan emberként, aki az összes polgár államfője akar lenni. Semmitmondó „bla, bla“ szöveg. Egy olyan férfitól, akinek ilyen nagy ambíciói és ilyen nagy volumenű elképzelései vannak saját magáról, elvárná az ember, hogy valami konkrétumot is mondjon arról, hogy miként képzeli el az alkotmánybírók megválasztását, illetve mit gondol Robert Fico azon elképzeléséről, hogy az Alkotmánybíróság elnöke akar lenni.

 

Ennél a két egyszerű kérdésnél teljes szépségében megmutatkozott, hogy Bugár képes a semmiről szónokolni. Bugár Béla úgy cselezgetett, mint egy rosszul eltalált nyúl. Úgy tűnik, hogy végül már a plagiátor Danko sem okoz neki gondot, hiszen képes vele befejezni a kormányzást a választási idő lejártáig. Vajon miért?

 

Teljesen bizonytalanul arra a kérdésre is válaszolt, hogy mi az államfőválasztáson való indulásának valódi oka. Hiszen ő, mint tapasztalt politikus tudhatná, hogy szlovák államfő csakis abban az esetben lehetne, ha a második körbe Harbainnal, vagy isten ments Kotlebával kerülne be. Azonban teljesen biztos, hogy a Most-Híd elnöke nem fog bekerülni a második körbe. A választók nagy része ugyanis kétség kívül olyan jelöltet fog előnyben részesíteni, akinek szlovák a nemzetisége.

 

Mindemellett az sem biztos, hogy minden magyar nemzetiségű választó rá fog szavazni, hiszen vannak olyan magyarok, aki nem nézik jó szemmel Bugár szövetségre lépését a kelptokratikus Szlovák Nemzeti Párttal és Smerrel. Tehát az államfőválasztáson való indulásának valódi okát nem is olyan nehéz kitalálni.

 

Nem reális, hogy egy magyar gyökerű férfi szlovák köztársasági elnök legyen, viszont ettől sokkal nagyobb mértékű az a félelem, hogy a pártja ott végzi, ahol jelenleg az MKP tart – a parlamenten kívül. Bugár jelöltsége tehát egy próbálkozás arra, hogy mindezt megakadályozza és megmutassa, hogy még mindig van támogatottsága. Csakhogy mindez könnyen ellene fordulhat. Elég, ha az államfőválasztáson felsül és a Simon Zsolt-féle Magyar Fórum jó pár ezer szavazatot elvesz tőle a parlamenti választásokon. Ez lesz Bugár végleges és jól megérdemelt végezete.

 

El tudom képzelni, hogy az elnöki palotában egy, a magyar kisebbséghez tartozó ember ül. Ennek az embernek viszont nem szabadna ennyire számítónak és mohónak lennie, ezenkívül pedig egy csipetnyi karakterrel is rendelkeznie kellene. Sajnos ezekből a tulajdonságokból Bugár Bélában egyik sincs meg.

 

.týždeň.sk, Eugen Korda: Béla Bugár dobre vie, že prezidentom nebude

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!