A közép-európai országoknak lehetnek barátai, együttműködő partnerei (Oroszország is), sőt, jó hogy vannak ilyenek minél többen, de tudatosítaniuk kell, hogy két fő stratégiai szövetségesük van: Németország és az Egyesült Államok.

 

 

Németország gazdasági okokból: a német piac és a német gazdasági kapcsolatok nélkül minden visegrádi ország termelése lebénulna. Emellett jelenleg Németország viszi a vállán az egész Európai Uniót. Amerika pedig továbbra is az a hatalom, amely szavatolja Európa biztonságát a NATO-n keresztül.

 

 

 hirdetes_810x300  

(…) A demokratikus és rohamosan fejlődő Németország és Amerika szövetségesekké váltak, ami rendkívüli módon hozzájárult a nyugat-európai gazdaság fellendüléséhez és Európa általános biztonságához. Ez egy kivételesen kedvező geopolitikai helyzetet eredményezett arra az időszakra, amikor a közép-európai országok újból csatlakozhattak Nyugat-Európához, annak élén már az újraegyesült Németországgal.

 

 

Most úgy látszik, a visegrádi négyek vezető politikai elitjei elkezdtek azon dolgozni, hogy ezt a stratégiai adottságot lerombolják. Mert lehet az amerikai kormányzat stílusát, nyelvezetét szeretni vagy nem szeretni, ám a tény az, hogy az USA nélkül Európa nem áll meg a lábán, és az is tény, hogy Amerika még sohasem rohanta le Magyarországot, sem (Cseh-)Szlovákiát, Oroszországtól eltérően.

 

 

Lehet Merkel kancellár asszony bizonyos lépéseit is bírálni, hiszen senki sem szent és senki sem tévedhetetlen, de végzetes hiba abban segédkezni, hogy Németország a menekültválság kapcsán térdre rogyjon. Merkelnek nem kioktatásra van szüksége az egyre sűrűsödő visegrádi csúcstalálkozók megmondóembereitől, hanem konkrét segítségre. Aki ezt nem érti, az vagy alkalmatlan a politikára, vagy pedig előbb-utóbb az Európa-ellenes érdekek képviselőjévé válik, bármennyit is papol az európai kultúráról és annak védelméről.

 

 

Új Szó, Petőcz Kálmán: Merre van észak?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!