Hogyan értékeli az MKP eredményét? 

 

Természetesen nem lehet szó sikerről, ez kudarc, hiszen nem sikerült bejutnunk a parlamentbe. Nem csak az MKP eredményét tartom kudarcnak, ugyanez érvényes országos viszonylatban, dél-szlovákiai viszonylatban, és a felvidéki magyarok szempontjából.

 

Ön szerint mi ennek az oka? 

 

A legnagyobb esélyt azzal szalasztottuk el, hogy a Híd még csak le sem ült tárgyalni az MKP-val az esetleges közös indulásról. Kitartok azon véleményem mellett, hogy legalább meg kellett volna próbálni közös tárgyalóasztalhoz ülni. Nem kellett volna a pártokat összemosni, hanem közös listát kellett volna állítani. Ezáltal szerintem egyrészt sokkal magasabb lett volna a magyar választók részvétele, másrészt biztos, hogy más eredmény jött volna ki. Sajnos a pártérdek és az egyéni érdek felülírta a közösségi érdeket.

 hirdetes_300x300  

 

Az eredmények tükrében hogyan értékeli az MKP kampányát? 

 

A legnagyobb hibának azt tartom, hogy nem jött létre a nagy összefogás a Híd és az MKP között. A legnagyobb probléma pedig szerintem az, hogy a társadalmi elit, az értelmiség – beleértve a sajtó képviselőit, tisztelet a kivételnek – szó nélkül hagyta, hogy az a Híd, amelyik korábban az együttműködés pártjának vallotta magát, nem volt hajlandó együttműködni az MKP-val.

 

Az MKP kampánya tehát nem volt elhibázott? 

 

Ezt nem mondtam. A kampányt természetesen értékelni kell, ezt azonban részletkérdésnek tartom. Szerintem van egy reális elvárás a felvidéki magyarok részéről, a kínálat viszont teljesen más volt. Ez a kínálat zsákutca, amely nem vezet sehova, csupán néhány politikai túlélőnek nyújt menedéket. Az érdekképviselet szempontjából azonban egyenlő a nullával. Meggyőződésem, hogy ezen túl kell lépnünk, s a két pártnak végre nem egymással szemben kell pozicionálnia magát, hanem össze kell fognia.

 

Ön még lát esélyt erre? 

 

Ha ezt komolyan gondoljuk, elég nagy esély van rá. Vegyük Kárpátalja példáját: a két magyar szervezet – a KMKSZ és az UMDSZ –, amely beszélő viszonyban sem volt egymással, képes volt túllépni az ellentéteken, összefogott, és a választáson fantasztikus eredményt ért el. Tehát lehet, csak akarni kell. Semmiképpen sem megengedhető, hogy a közösségi érdeket fölülírja a pártérdek. Mert pontosan ez történt nálunk.

 

Mit vár el most az MKP vezetésétől? 

 

A mai nap folyamán elnökségi ülést tartunk, amelyen elemezzük az eredményeket. Meggyőződésem, hogy az egyetlen út a nyitás és az összefogás keresése. Ellenkező esetben még csak esélyt sem látok arra, hogy megtaláljuk a kiutat ebből a zsákutcából.

 

Ujszo.com, Bárdos: Túl kell lépni az ellentéteken

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!