(…)

 

Miközben az utóbbi években kevesebb a szlovák–magyar konfliktus a politikai térben, egyáltalán nem érezni, hogy a többség megértőbb lenne a kisebbségi problémákkal szemben. Elég belenézni az internetes etnikai kommentháborúkba: a szlovák megszólalók többsége egyszerűen nem érti, miért nem elég például a magyaroknak a magyar vidéken a szlovák felirat („hiszen úgyis meg kell tanulniuk szlovákul”).

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Nem csak a Procházkák és Matovičok, a nevében liberális SaS sem nyitott a jogbővítésre. Ah, azok csak gazdasági liberálisok, legyinthetnénk, nincs affinitásuk a társadalmi kérdésekhez. Nem teljesen így van. Azok számára ugyanis, akiknek kellene, hogy legyen, a „magyarkérdések” sokszor értelmezhetetlenek. Így történhet meg, hogy a liberális szlovák értelmiség nacionalizmusnak tartja, ha a magyarok saját pártjaikra szavaznak, esetleg etnikai alapon szerveződnek, avíttnak véli a kétnyelvűsítési kezdeményezéseket.

 

(…)

 

Amikor tavaly Andrej Kiskánál jártunk interjún, egyáltalán nem értette, a magyarokat miért zavarja, hogy a népszámlálási adatok alapján sokkal kevesebben vannak. És ő nem Kotleba, Slota, Fico vagy Mečiar, hanem egy szlovákiai viszonylatban toleráns és megértő államfő. Az eddigi legjobb szlovák elnök.

 

Kiegyezés helyett tehát a korábbi gondok szőnyeg alá söprésének lehetünk tanúi. Egyelőre nem mutatkozik igény a magyar–szlovák kiegyezésre, és félő, hogy a honi magyarság zsugorodásával párhuzamosan egyre kisebb lesz iránta a kereslet. (…)

 

Ujszo.com – Mózes Szabolcs: Kiegyezés? Felejtsük el! Csak szélcsend…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!